В картините се усеща тъмнината и дилемата на една тийнейджърка

Паулина Гегова

Поредната изложба разкраси галерията в Балабановата къща снощи. Този път, авторката не присъстваше лично, защото тя от години живее в Чикаго, а картините са били събирани с години. Те са от периода в 14-18 годишна възраст, които е рисувала по време на обучението си в художествената гимназия. С Христина се свързахме по скайп и дори по този дигитален път, тя не можа да скрие вълнението и радостта си. Въпреки това картините остават на мястото, което я е вдъхновило, когато тя е далеч от него.

Христина е наблегнала на сюрреализма. Още в тази невинна възраст е нарисувала собствения си автопортрет, в който забелязваме дълбочината на възрастен човек. Усеща се много крехко, но и силно лично присъствие. Начинът, по който си борави с четката не е рутинен и завършен. Напротив, отворен е за новаторство и по-широк диапазон. Картините се разделят на две категории – слънчеви и жизнерадостни, и мрачни и тъмни. В тъмната част се вижда една болезненост на дете, израснало през 90-те. Тези години бяха повече от трудни за българския народ и това си личи в творчеството на нашето момиче, избягало в чужбина, за да търси щастието си. Може би точно за това на повечето платна са нарисувани кукли на конци, а на някои има и текстови послания. Вече не рисува толкова систематизирано и често, но се старае да намира време. Доста от посетителите предявиха желание това да не е последната й изложба и да не се налага да чакат още две десетилетия за следващата.

Тази изложба е моментна снимка на края на 90-те. Електрична, нестройна, нелогична, е написала Христина. Сега положението е много по-различно, но влиянието на този преход още живее в нас. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…