Макар че надпреварата бе на световно ниво, българи обраха много от наградите

Паулина Гегова

За трета поредна година се организира Международен Фото салон, под патронажа на Международната Федерация за Фотографско Изкуство (FIAP  - International  Federation of Photographic Art), Фотографско общество на Америка (PSA - Photographic Society of America) и Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА). Събитието е подкрепено от Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Самата Амелия Гешева присъстваше на изложбата, за да връчи почетна диплома на Община Пловдив, която си остана у дома. Най-голямата награда, пък, - Купата на салона, замина за далечния Китай. Много български участници си тръгнаха с медали и каталози, доказвайки, че в нашата родина има достойни творци, а тези зад обектива изобщо не изостават от останалите, в по-развитите страни. На такова мнение бе и изявеното петчленно жури, събрано от двама българи и трима чужденци. Изложбата обикаля из страната и включва над 150 фотографии от шест раздела. 

Явор Попов сподели пред присъстващите, че селекцията е била трудна и тежка задача. Първоначално са постъпили над 5000 снимки от цял свят, но с правилния подбор са останали най-добрите, които могат да задоволят и най-претенциозния вкус. 

Творбите наистина са невероятни. Фокусът, цветовете, перспективата, всичко е иновативно, професионално и изключително красиво. Преминавайки през стените, на които са окачени, можеш да се загубиш в най-различни градове, да посетиш различни дестинации или да видиш различни култури. Включени са фотоси на африкански племена, актова фотография, дори и така кипящата в момента, тема за бурките. Но всичко е изпипано изящно. Настроението показваше, че хората са възхитени, а на входа ни посрещаха представители на комитет "Родолюбие", облечени в народни носии. Те гощаваха всеки посетител с традиционна питка и българска чубрица. 

Изложбата ще остане в Пловдив до 24.06.16г. Със сигурност е нещо, което си заслужава да бъде видяно. Съчетаването на толкова много късове от планетата в едно, зашеметява и вдъхновява. Ще останете безгласни пред красотата или силата на сминките, които са като нарисувани. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…