Специални гости в Стария град в деня на детето бяха малчуганите от ЦДГ „Щурче”, които пяха песни и рецитираха стихове.Те бяха поздравени от директора на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански и кмета на район „Централен” Георги Стаменов.

В резултат от обединените усилия на Националния литературен музей - София и Исторически музей – град Попово, изложбата представя играчки и вещи, които са свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на 19-и и началото на 20-и век. Постерите, посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и др., ни връщат в годините на тяхното детство, а след това ни препращат във времето на творческата им зрялост, когато написват чудесните си стихове и разкази за деца.

Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации към детски издания на художниците Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Експозицията се състои от 15 постера, по-едри детски играчки от края на 19-и и първата половина на 20-и век (бебешки колички, люлки тип „конче” и велосипеди), настолни игри – „Крачун и Малчо”, „Дама воденица”, „Игрите на Амур”, порцеланови и парцалени кукли от миналия век и много други. Най-старата играчка е от 1910 г.- пушка, на чийто приклад е изрязана годината. Най-оригинални са дървените играчки, направени от подръчни материали-орехи, дърво, царевичак, с които в началото на 20-ти век по-бедните деца са си играели.За момичетата любимата играчка е била парцалената кукла.

Децата от ЦДГ „Щурче” разгледаха с интерес изложбата и се включиха в работилнички, в които по шаблони изработваха момичешки и момчешки фигури.Под вещото ръководство на Румяна Пенчева-уредник на Националния литературен музей в София и Дияна Събева-уредник на Историческия музей в Попово, малчуганите лепяха дрешки и рисуваха аксесоари по свой избор.На своя празник получиха и много лакомства от служителите на ОИ „Старинен Пловдив”.

Изложбата ще гостува до 11 юли 2016 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…