Надежда Георгиева- Над и Яна Бюрер Тавание говорят от името на хората с увреждания, чрез изкуство

Паулина Гегова

Законът за запрещение контролира хората с увреждания, защото според държавата те не са способни да взимат собствени решения. От една страна, това е висша форма на защита, чрез наставник, от друга осакатяване на човешките права. Тук се повдига въпросът дали тези хора наистина могат да взимат адекватно решение по сериозни казуси и няма ли да бъдат измамени ако им се даде пълна „свобода”. За сдружение Паралелен свят, Български   център   за   нестопанско   право,  Българска   асоциация   на   лица   с интелектуални   затруднения, Фондация  „Глобална   инициатива   в   психиатрията  София“, Фондация „Светът   на Мария“  и Фондация   „Кредо   Бонум“, такъв въпрос въобще не трябва да съществува. Те смятат, че чрез запрещението хората с проблеми биват подтиснати, неоценявани и превръщани в обекти. Точно затова се борят против него и искат да прокраднат в парламента по- демократичния вариант – Подкрепено вземане на решения, чрез който те могат да развиват живота си сами, с подкрепата на най-близките си. По законопроекта се работи от две години, а поредната капка в морето бе изложба, с приложени към нея текстове, която показва чувствата на тези деца и възрастни, които се третират, както се изразиха на откриването , като стайни растения. Картините са дело на Надежда Георгиева- Над, текстовете на Яна Бюрер Тавание. Самата Яна влиза за първи път в институция за хора с интелектуални увреждания през 2002г. Гледката меко казано е била покъртителна, след което тя не е могла да спи цял месец. Картините сами по себе си са ту очебийни, ту с много символика. Не са трудни за разгадаване, а и за подобен вид инициатива, не трябва. Те трябва да са достъпни и в същото време влиятелни, а двете жени са постигнали търсената цел – да се превърне в глас на промяната.

Инициативата е подкрепена от Община Пловдив, която е вдигнала похлупака към новата система, по която в Европа се работи от години. На откриването присъстваха представители на сдруженията и фондациите като Нина Вакова, Кремена Стоянова, Ани Шилева и други. Както и адвокат Маргарита Димова, която силно подкрепя каузата, както от човешка гледна точка, така и от юридическа.

От друга страна, някои юристи са на мнение, че ако подобен закон е приет, ще е в ущърб на хората с интелектуални увреждания, защото така те ще са по-лесно манипулирани, ще трябва да подлежат на съдимост за неправилно взети решения, а някои са опасни за себе си и обществото. Стои и въпросът, че лесно могат да бъдат мамени с покупко-продажби на имоти, както и че не всички осъзнават стойността на парите.

Мненията са много, а кое е най-правилното не може да се каже. Темата е деликатна и сложна и всеки трябва да открие отговора сам за себе. Изложбата ще стои в Дом на Културата „Борис Христов” до 20-ти юли, след което ще се премести в сградата на Общината до края на месеца, а през август ще се помещава в Градска художествена галерия. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…