Викор Кадири - Изложбата е подходяща за Пловдив, защото показва, че симбиозата между улично изкуство и съвременната градска структура е напълно възможна, дори може да има облагородяващ ефект за някои градски зони

Паулина Гегова

Пловдив се превърна в уличен Лондон за една нощ, когато снощи в Тотал Спорт, фотографът и бивш журналист от Дарик, Виктор Кадири представи изложбата си от графити, селектирани специално от лондонските квартали. Виктор замина да живее и работи в Англия преди повече от половин година, но сега се завръща за малко у дома, за да покаже част от тази чужда култура, посредством голямата му страст - фотографията. Той обясни, че в Англия графити артистите не се смятат за вандали, че дори им се предоставят определени зони, на които да шарят. Според фотографа в Пловдив също има квартали, които биха могли да се изрисуват. Кварталът на творческите индустрии Капана, например, е един от тях. Друг е Столипиново, чиито стари и излющени блокове могат да светнат и да станат красиви, ако се нарисуват върху им графити. 

В лондонските графити се видяха много разнообразни тематики, цветови гами и стилове. От артистично музикални трибюти, през военни ситуации, до лозунг за спасяването на изчезващият вече животински вид - пчелите! Те включваха творби на Otto Schade, Mrcenz, Zabou, Names Cochram, Irony, David Walker, Dale Grimshaw  и други. Изложбата се случи и благодарение на пловдивският журналист Теодор Караколев и организаторът Петя Маркова, които задвижиха процеса, докато Виктор все още бе на дъждовния остров. Ще може да я разгледате в следващите две седмици в основната зала на Тотал Спорт, а ако някой има въпроси към автора, може спокойно да го намери във фейсбук. Със сигурност очакваме повече от него в бъдеще и се надяваме географските далечини да не попречат на обектива му.

Ето какво сподели и той самият часове преди откриването:

-Какви са животът и изкуството в Лондон?

Лондон е прекалено голямо място, за да може да се определи с няколко изречения. Моите впечатления са, че там има живот и изкуство за всякакъв вид потребители и хора от различен произход. Градът е твърде космополитен, за да може да се опише и обобщи.

-Как гражданите приемат там графитите?

За хората в Лондон, графитите са нещо абсолютно нормално. Форма на изкуство и себеизразяване, начин да покажеш или подкрепиш дадена позиция или кауза. Естествено има места, където не е позволено да има графити, но като цяло там уличните артисти не са анонимни и не са преследвани от закона, а напротив - често ги търсят за участия в различни мероприятия и улични фестивали. Част от графити артистите дори имат галерии в Лондон, където феновете им могат да ги видят на живо и да си закупят някои от творбите им.

-Защо не направи изложбата там? Все пак става въпрос за лондонските улици.

Както вече казах, там графитите не са табу и така или иначе могат да се видят от всички. Докато в България тази субкултура все още не е толкова развита и добре приета от обществото, въпреки че вече има редица мероприятия в тази посока. Затова тази изложба е много подходяща за град като Пловдив, защото показва, че симбиозата между уличното изкуство и съвременната градска структура е напълно възможна и дори може да има облагородяващ ефект за някои градски зони.

-Трудно ли ти беше да избереш определена бройка и определени графити? Сигурно има много.

Това беше една от най-трудните ми задачи, защото разнообразието и изобилието на графити в Лондон е много голямо. Затова избрах да покажа повече графити свързани с по-популярна тематика като музика, политика и глобални проблеми.

-Ърбън културата по-долна класа ли е за англичани?

В никакъв случай! Да, все още не е на едно ниво с другите видове култура, но според мен в Лондон отдавна е ясно, че изкуството и културата не виреят само в затворени пространства.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…