Градската художествена галерия обзаведе детски кът, където рисуват малките посетители на нейната постоянна експозиция в Стария град

Какво е общото между талантливите художници и децата? Със сигурност това е спонтанното им желание да рисуват. Малките посетители в Градската художествена галерия имат прекрасна възможност да изразят емоциите си чрез рисунки в специалния детски кът, разположен в Първа зала на Постоянната експозиция на ул.“Съборна“№14А в Стария град.

8-годишни гостенки от Финландия рисуват с пастели принцеси с големи очи. Техният  български връстник Калин пък изписва страховит змей с огнена паст. Деспина от Гърция ни е оставила чуден пейзаж с летящи птици, крачещи патета и дори вързано за дърво конче. 

Продължават изявите и с акрилни бои върху платното, поставено на входа на Постоянната експозиция. Първи цветни багри по него поставиха съучениците на третокласничката Магдалена, които празнуваха в Галерията нейния рожден ден. Картината стана още по-пъстра след посещението на децата от ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян“ и продължава да се променя с всяко посещение.

Развълнувани от срещата си с творбите на български художници от различни епохи, децата с удоволствие обогатяват колекцията на Галерията. Примерът им е заразителен, защото все по-често по таблата на малките стативи могат да се видят рисунки с тебешир или пастел, оставени от по-зряла ръка. Четката попада и в прехвърлили детската възраст посетители. 

Срещат се и текстови послания. За екипа на галерията най-вълнуващ, разбира се, е този надпис, оставен от Иван и Кристина: „Страхотно обслужване!“ Галерията очаква още талантливи изяви.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…