Балабановата къща се оказа тясна за откриването на престижния културен форум


Стотици пловдивчани и гости на града се огледаха в изкуството и в себе си на откриването на Есенните изложби в Стария град тази вечер. Балабановата къща се оказа тясна да побере всички ценители, дошли да дадат начало на престижния културен форум, който тази година ще живее в продължение на месец с името Огледалото. Хората се тълпиха пред изложбите на девет творци, които ги прекараха през всички емоции с всякакви изразни средства и техника- от живопис, до фотография и колаж. Прекрасно е да видиш толкова много хора да чакат на опашка, за да видят картина. Великолепно усещане. Ако някой има съмнения коя е културната столица на Европа за 2019г. – просто трябваше да бъде тук, коментираха доволни от гледката група пловдивски художници.

Най- ухажвана бе художничката Яна Стойчева, за която Есенните изложби са дебют. Публиката аплодира поотделно всеки от авторите- Милена Цочкова, Андрей Градечлиев, Яна Стойчева, Ясен Панов, Стела Василева, Евелина Петкова, Иван Кюранов, Милена Бочукова и Деян Янев. Мнозина дори не успяха да стигнат до част от творбите във вътрешните помещения на къщите и се заканиха да разгледат изложбите в някой от следващите дни, когато се очаква да бъде по-спокойно.

Огледалото е едно от уникалните явления, с които ни среща животът. Ние мислим чрез зрението, чрез образа, търсим огледалността в отношенията помежду си. В огледалността обмисляме дори отношението с Божествения свят. Огледалото е универсален културен знак. Защото символиката му е неизчерпаема. Огледалото е общовалиден символ на изкуството, което традиционно се мисли като отражение на живота. Е, вижте го в тези прекрасни девет изложби, каза на откриването проф. Клео Протохристова, автор на текста към каталога на Есенните изложби.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…