Противоположности, хармония и естетика в тазгодишния форум с име „Огледало”

Старият град става галерия за месец

Националните есенни изложби вече са подредени в три от къщите в Стария град. От утре всеки може да надникне в себе си и света наоколо чрез Огледалото на изкуството в Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство. Именно „Огледало” е темата на тазгодишното издание на един от най-посещаваните култури формати, който ще тълпи арт ценителите около 9 напълно различни и в същото време толкова загадъчно близки изложби. Авторите им Милена Цочкова, Андрей Градечлиев, Яна Стойчева, Ясен Панов, Стела Василева, Евелина Петкова, Иван Кюранов, Милена Бочукова и Деян Янев очакват старта на форума, който ще продължи цял месец.

Моите работи са Огледало, в което всеки може да отъждестви себе си, тъй като в тях няма лица. Аз се занимавам с човешката фигура, но не и с личността зад нея. Оставям на хората сами да я открият, сами да нарисуват лицето в представите си, каза Милена Цочкова около живописните си картини и рисунките си. Именно работа на известния в Германия и непознат у нас творец краси каталога на Есенните изложби тази година. Мен ме интересува човекът. Интересува ме търсенето на самопознание. А огледалото и изкуството са точно това.  Днес светът има нужда да се вглеждаме в себе си, има нужда от самопознание, казва Цочкова.

Тази година Националните есенни изложби залагат на баланса между различните форми и техники. Ще видите живопис, фотография, колаж, рисунки, пластика, графика, светлинна инсталация. В Стария град ще бъде разлистен пълния букет от визуалните начини за ровичкане в сетивата на публиката. Повечето творци искат хората сами да открият посланията, да изберат своя образ, а някои и сами да завършат работите им в представите си.

Не търсих конкретна символика. Обектите, които съм снимал са от третото по големина в Европа пристанище в Антверпен. Със снимки от там създадох тези графики. Исках изображенията да са сравнително агресивни, да затворят в орбитата си зрителя. Да имат някаква динамика. Да респектират. Темата Огледало е много символична, но аз не съм търсил да визуализира някакви философски мои наблюдения. Няма някакви скрити значения. Хората могат да разпознаят в детайлите нещо, да си разгадаят сами за себе си нещичко, но съм нямал за цел да предавам послание, казва и намига друг от известните творци в чужбина Андрей Градечлиев.

Кураторът Галина Лардева ме покани да участвам в изложбите с тема Огледало тъкмо в момент, в който се бях фокусирал в противоположностите. Идеята ми бе между работите ми човек да застане пред избор. Но да избягва крайностите, а да търси баланса, казва край картина, на която е изобразил духовническа одежда във формата на боен изтребител, художникът Деян Янев. Той е подредил живописната си изложба в Мексиканската къща. Всеки прави своето право на избор дори пред картините, казва той, пред две противоположни смислено платна, които провокират зрителя да избере на коя маса да седне- тази на Демоните или тази на Ангелите. В друго огледало, публиката може да избере дали да бъде стрелецът в силната позиция или мишената в ролята на слабия. Тук той засяга и темата с бежанската вълна.  Изберете сами. Единствената свобода е в нашето въображение. А когато се погледнем в огледалото, фонът, светът зад нас е хаос и много поднесена информация, която всъщност е дезинформация, размишлява около творбите си Янев.

Възприемам Огледалото като една форма, през която се появяват много пречупвания, много отражения, а не като предмет, в който човек се самооглежда, изпада в лично съзерцание. Аз просто размножавам формите чрез него, то трансформира идеята ми, казва за светлинния си обект в маазата на Къща Хиндлиян Стела Василева. Рисунките й имат отражения, но нямат фон. Тя разчита на въображението на хората сами да си създадат пространството зад рисуваните й фигури.

Възприятията пък ще провокира Иван Кюранов. В изложбата си с фотографии той прави пълен контрапункт между водните лилии в двора на къщата на Клод Моне, с поп арт работа, която изобразява една от прословутите датски химикалки от миналото, които с раздрусване разсъбличаха изображенията вътре в тях. Е, Кюранов прави фото стриптийз на героя в една от дизайнерските линии на фирмата за писалки. Идеята бе да направя естетически огледален образ на тези химикалки, които в тоталитаризма се смятаха за пошли, но днес ги купуваме в ибей като ценност, казва Кюранов.

Всички девет творци ще посрещнат публиката утре в Стария град, на откриването на Националните есенни изложби. И ще призоват „Вгледайте се” с едничката мисия- да изчистим неестетическите дефекти на света около нас.

    

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…