Вальо Ченков напуска България през 1990 година и заминава към Мюнхенската академия, където продължава започнатото в София следване. Тогава той е на 24 години и е готов на всичко. Бързо осъзнава механизмите на пазара за изкуство и това води до отрезвяване. Отдавна вече познава железния прагматизъм на Запада. В крайна сметка най-важна за него остава безусловната артистична свобода.
Преди две години прави изложба в галерия Сариев и от тогава насетне започва тяхното сплотяване. Лятната изложба казва, че се е получила доста спонтанно. Пространството е малко, но пък перфектно за малката изложба, каквато е и «Слънчев ден и шкурка по гърба», мисли авторът. Концепцията и идеята са едно леко противоречие – лятна изложба, шкурката по гърба и събуждането, което едва ли не именно това противоречие. Процесът е винаги такъв – има ясен мотив, който се губи, размазва и матира след време. То тука май имаше нещо друго в началото, сочи една от картините си той. Появяват се нови елементи, нови идеи и общо взето това са новите взаимоотношения. Обичам да губя контрол, да се подхлъзват нещата, да тръгват към дерето, после пак да се изваждат – харесва ми да има приключение, обясни процеса на творене Вальо.
Натюрмортът със заека казва, че е бил повече под контрол и може би по-труден от останалите му картини, заради което и се стига до крайния вид. Конструктивна агресия го нарича авторът. Онзи момент, в който изкарваш от равновесие традиционното и поставяш триизмерен характер на творбите си. Това не му е било достатъчно и води до леко отчаяние, защото желанието да разчупиш оковите е по-силно от всичко останало, което всъщност и обяснява крайния резултат. Една от последните му работи е колажите върху списания. Бърза реакция с бои и пръсти – никакви четки! Има някаква даденост  и реагира абсолютно спонтанно върху нея, докато не получи нещо изцяло ново. Творенията му може да видите до 30 август в пространството на галерия SARIEV Contemporary на ул. „Отец Паисий“ 40.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…