Прасето като контрапункт на всичко случило се

Ръж като ръб на сграда, като ръб на бордюр, като ръбовете в управлението. Като острият ръб на крака на масата в когото все се удряш. Ръбовете са сила и провокация, и те се събраха отново след повече от 25 години, за да ни „ударят“ плесник през лицето и да се замислим – каква е промяната от тогава до сега и има ли изобщо такава?

Създадената в началото на 90-те години на миналия век, група „Ръб“ се събра почти в пълен състав, за да ни поднесе нова доза истина и няколко главоблъсканици, които сме закътали дълбоко в съзнанията си и предпочитаме да не вадим на яве. Всеки един от „ръбовете“, взели участие в съвместното събитие, реагира не само на политическите промени, но и на тези, настъпили в света на изкуството и художествените практики у нас. Те не само искат да ни провокират, но и да вземат активно участие в пълноценния обмен със световното изкуство. Освен това е време и българските художници и автори да се включат в световната динамика на артистичните среди.

Официалното откриване на събитието премина изключително емоционално и всеки от авторите, които взеха участие, каза пред многобройната публика по няколко думи. Не липсваха и сълзи от носталгия и радост в очите на някои от тях, за които откриването на Музеят „Ръб“ бе истински празник. Емил Миразчиев разкри, че имат намерение действително да създадат такъв музей, като вече са набелязали и локация, а сайтът им е достъпен за всеки интернет потребител и вътре можете да разгледате снимки от различни събития, в които „ръбовете“ са взели участие.

Макар по-голяма част от формацията да се бе събрала, това е бяха всички. Един от отсъстващите бе Кольо Карамфилов, като в знак на поклон пред паметта му, за няколко секунди цялата зала притихна и погледна през полуотворения покрив, за да си спомним за таланта на Кольо.

Десетки приятели, познати и почитатели на изкуствоведите присъстваха на официалното откриване на изложбата в Банята Старинна, а пространството се оказа тясно, за да побере всички присъстващи. Хората едва се разминаваха между различните зали, обсъждаха, коментираха, даже спореха по някои от творбите, а няма нищо по-хубаво от това, работата ти да породи дебарт. Не липсваха и посетители от близки до Пловдив градове, които бяха дошли специално за откриването.

 

Музеят „Ръб“ със сигурност е едно от най-интересните събития за сезона. Той включва в себе си няколко различни изложби, сред които „Символи и знаци“ и „Черен хепънинг“ от 1990 година, „Голямата фотография“, „Идеалът“, „Тялото на водата“, „Гръб“ и други от началото на 90-те години. Комбинативната изложба имаше и изключително интересен контрапункт в лицето на „Прасето“. То опонира на всичко, което можете да видите в останалите изложбени зали на Баня Старинна, но ако искате да видите само прасе – на снимките го няма. Отделете малко време и се разходете до там. Заслужава си.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…