В Градска художествена галерия – Пловдив се състоя емоционална среща. Потомци на българския живописец Кирил Петров не очакваха да открият в сградата на Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ №14а негова творба и бяха силно развълнувани да видят изложено на третия етаж живописно платно „Плодородие“.

След смъртта на самобитния художник, от чието рождение на 6 януари ще се навършат 120 години, внушителна част от негово творчесто (близо 400 живописни произведения) постъпва в Националната галерия. Негови картини са притежание на галериите в Русе и Сливен, на ателието-колекция на Светлин Русев и на дарената от него колекция в Плевен. Обхваната от силна емоция, внучката на Кирил Петров – Мария Спасова, написа в галерийната книга за впечатления:

„Това е една от най-вълнуващите и възхитителни експозиции, които съм посещавала. По-хубава от Националната галерия в Лондон. Благодарим за  грижата за българското изкуство.“

Наследничката на големия живописец беше довела в Градската галерия своя син Димитър, деветокласник в Национланото училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. Младежът още не решил дали ще избере живописта за своя специалност или ще отдаде предпочитанията си на скулптурата, но с готовност разказва родовите спомени за своя прадядо.

Кирил Петров е роден на 6 януари 1897 г. в Сталийска махала, Ломско. Завършва Художествената академия в София между двете световни войни, в които взима участие. Неговият брат е убит в кървавите месеци на Септемврийското въстание през 1923г. и Кирил Петров се грижи за семейството му, което приема като свое. Художник с трудна артистична и житейска съдба, изключително самокритичен и различен от официално утвърдените принципи в изкуството през социалистическия период, днес той е добре познат само в тесни професионални кръгове, особено до голямата му ретроспективна изложба, осъществена едва преди десетина години в Националната галерия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…