Въглените изграждат новия, модерния свят, а до тях лица, които са живели нестандартен живот, дават инетрвюта

Динко Ангелов и Христофор Балабанов са домакини днес на локация 24. Двамата артисти са добре познати на пловдивската публика, но за тайнствената нощ на музеите и галериите са подготвили нещо ново и вдъхновяващо. Те представят под един покрив работата си, която прелива от Леонардо към баба Дана рязко.

„Есента на Леонардо“, изложбата на Динко Ангелов, разглежда Йозеф Бойс и Леонардо да Винчи в техните златни години. Темата на изложбата е „Конвергенция”. Тя е едно своеобразно продължение на проекта „Пубертетът на Леонардо“ и представя 8 картини и 2 инсталации. Картините са нарисувани с туш. След края на Голямата война остават само прах, пепел и разрушени сгради. От въглените им, обаче, светът може да се възроди, нов и различен за идните поколения, модерните. Влаковите композиции или само вагоните присъстват във всяка една от творбите, както картини, така и инсталации, пресъздавайки различни моменти и мисли.

Произведенията са свързани с архитектурни проекти на нашата майка Земя, докато инсталациите са на труднодостъпни места - първата е на Антрактида, а втората - в орбита около Земята. Първата инсталация изобразява станция на Антарктида, сътворена от 4 вагона, а втората са две различни композиции, преплитащи в себе си различни символи. Тези на мъжкото и женското начало, на ДНК веригата. Грубите форми са характерни за мъжкото начало, затова единият влак е с остри ръбове, вторият е с обли – символизирайки женското такова, разяснява Ангелов.

До неговите творби се редят снимки на Христофор Балабанов. Портретите на възрастна дама и младо момиче едни до други ни карат да се замислим за бързо течащото време, прехода и неспирния ход на годините, за крехкостта на младостта. Балабанов е подготвил и прожекция. 

Тя презентира поредица от интервюта със социално активни лица, които са живели нестандартен живот. Целта е да се запази истинноста и усещането за отминалата епоха на комунизма и настоящия Преход. Неподправените емоции и разкази на достигналите преклонна възраст участници ще пренесат духа на времето - така новото поколение ще може да се запознае от първа ръка с доскорошната реалност в България.

Прожекцията започна преди броени минути, не я пропускайте!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…