„Ваня работи с клиентите така, че те отново да се върнат”

Паулина Гегова

Вече знаем, че в квартала на творческите индустрии „Капана” има десетки работилници, които предлагат качествени изработки и обслужване. Занаятчиите си разбират от работата и отдават много от себе си, за да изработят продукт, който не само ще ви грабне окото, но ще ви остави повече от доволни. Такова е и арт студиото Giovanna на ул. „Фредерик Жолио-Кюри” 3. Собственичката му Ваня Маринова е жизнерадостна, всеотдайна и много усмихната. Преминавайки прага на магазина, ви осветява слънцето, застопорило се в усмивката й. Тя ще ви посрещне любезно, ще си поговори приятелски с вас и в същото време ще изслуша всичките ви желания.

Ваня се занимава с изработка на чанти от естествена кожа. Ателието се намира в „Капана” от шест месеца и се радва на редовна клиентела. Човек може да избере модела и цвета на чантата, а тя ще я направи.

Чантата от естествена кожа е съвсем друг клас чанта. Тя говори много за собственика си. Когато я поръчва, той поръчва неговото си нещо. Влага част от идентичността си, споделя чаровният майстор.

Целта на ателието не е да предлага конвеир. Не да прави евтини продукти, а качествени. Идеята за работилницата идва спонтанно. Преди Ваня е работила в голяма фирма като техник. Докосвала се е до големи марки като Версаче, Клое, Армани. Имала е възможност да прави мострите за тях и да навлезе в същността на световната мода. За добро или лошо, компанията бива продадена на италианец, който й предлага по-висока заплата, за да остане, но като шивач, а не техник, защото тези длъжности са запазени за италианци, а не българи. Това не устройва амбициозната жена. Тя иска да се развива, затова с помощта и подтикването от страна на децата й, решава да отвори собствено студио, в което да има пряк допир с клиентите.

Години наред тъпчех на едно място. Исках да продължа нагоре. Синът ми предложи „Капана”, заради концепцията на квартала. Тук е мястото, където могат да се намерят неща, различни от големите централни магазини. Неща, които хората истински ценят. Разбира се, на всеки му се иска бизнесът му да потръгне светкавично. Колелото да се завърти бързо, но не става така. Изисква се време! Когато изработих поръчките на първите си клиенти, те останаха толкова доволни, че се върнаха със свои приятели. Така се образува един кръг. Стъпка по стъпка, повече хора почнаха да идват. Изминалият Капана фест също много ни помогна за популяризирането на студиото, а през октомври ще участваме пак, обяснява Ваня.

Тъй като чантите се правят от естествена кожа, аксесоарите към тях също трябва да са качествени. Купуват се италиански аксесоари, с италиански ципове. Ваня прави и портмонета, колани, които изискват по-фини материали. За тях има специални машини, с които се постигат желаните резултати. Прави всичко сама, а ако е претоварена и среща затруднения, колеги от бившата й фирма й помагат на драго сърце.

При мен няма тенденция. Старая се и най-капризните клиенти да си тръгнат удовлетворени.

При изработката на чанти се съобразява с всичко, дори с ръста на човека. Освен с кожа, работи и със зебло и дънков плат. Има и много нестандартни поръчки като персонални подаръци. Понякога прави гривни или конкретно бижу по поръчка. Всичко от кожа! Прави и надписи върху подвързии на тефтери или книги, пак по поръчка. В магазина й забелязахме чанта от щраусова кожа, друга от змия.

Харесва ми да работя в „Капана”. Завързах контакти с някои от колегите ми творци. Те ме приеха много добре. Помагаме си! Действително в квартала има доста заведения, но нали това е мястото, където младите да се забавляват? Самото то предразполага за това. Това не пречи на бизнеса! За всеки има клиенти, стига сам да стигнеш до тях. Високите наеми вдигат и цените на изделията, но всяко едно е индивидуално и не се повтаря. Да, има разлика в цената на моя чанта и някоя от магазин на главната, но тя не е толкова голяма. Там обаче, ще ви предложат изкуствена кожа, а тук естествена. Старая се да доразвивам всеки един продукт. Винаги има какво да се добави. Има клиенти и извън града – София и Казанлък.

Така работи Ваня Маринова – с желание и добро отношение. Докато бяхме при нея, една жена призна, че Ваня работи така, че клиентът да желае да се върне отново и не се съмняваме, че беше искрена.

 

 

1 comment

  • Comment Link Доволен клиент Доволен клиент Сеп 21, 2016

    Тя е най-добрата в града! Браво за статията!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…