За да разгледат картините, десетки посетители взеха свещи в ръце и сами осветиха тъмното помещение

Повече от интересно бе представянето на Мицев и Роканов, което се проведе в сградата на някогашната Окръжна болница. Експонатите от „Живопис, графика и обекти” бяха окачени на сами стените из няколко стаи до нарисувани графити и малки падащи парчета мазилка.

За да достигнат до изложбата, посетителите трябваше да изкачат няколко етажа по стълбището, да преминат по тесен коридор, осеян от полумрак, докато достигнат други стълби. Целите бяха осветени от меката светлина на десетки свещи, а в началото на новия преход бе поставена табела: „ПроектЪ Мицев & Роканов, надолу по свещите”. Някои от посетителите бяха леко смутени от ограждащия ги мрак, други се вълнуваха и приеха случващото се като приключение, което допълва преживяването от самата изложба.

Преминавайки през половината от сградата, хората достигнаха до изложбената зала. Мястото, на което бе предназначено за целта, бе запазено в естествения си вид, неремонтирано и в лошо състояние, което всъщност бе и самият чар на помещението. Някои от посетителите коментираха, че вътре може да се заснеме филм на ужасите, а други, с топлина в гласа и свещи в ръце, коментираха по между си, че цялото приключение до достигането на самите картини и включването на свещи, е върховно романтично преживяване.

Картините и графиките, които удобно се бяха настанили в три стаи, бяха предимно абстрактни, което бързо привлече вниманието на аудиторията. Те предизвикаха дебат между няколко души, а най-хубавото на изкуството е, че те провокира да видиш фини детайли, да ги анализираш и коментираш. Това бе заложено и в самата програма на изложбата – дискусия и пряк контакт с публиката.

„Живопис, графика и обекти” е част от инициативата „Четири ателиета под един покрив” по време на нощта на музеите и галериите. Ако вчера сте пропуснали, можете да го посетите и днес, като вратите на ателиетата на Гавазов и Кръстев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…