От днес започва предварителната програма на фестивала с филма „Г-н Гага”

Паулина Гегова

Танцът е средство за себепоказване. Той е първоначален, често първосигнален способ за отражение на човешкия характер и средата, която ни заобикаля. Понякога танцът говори повече от думите, а изразните му средства са интерконтинентални. Танцът е език, който не признава говорни бариери и руши стените на разделението. А от всички стилове и форми на танца, съвременният танц е този, който най-дръзко си позволява не само да зашеметява, а и да втълпява мисли и емоции.

Ако има платформа на българската сцена, която предлага подобна алтернативна метаморфоза на движенията, то това е One dance week. Фестивал, който не само краси погледа, но и задълбочава ума. Кара го да функционира на бързи обороти без изобщо да се усеща. Защото нещата, които най-много влияят, често са на пръв поглед незабележими. Въпреки това те наслагват размисли в душата, които могат да се появят в най-неочаквания момент и да съживят тази асоциация.

One dance week е фестивал на контемпорери-то. То не е изкуство, създадено да доставя естетически наслади, а да засяга различни теми от социалния живот. Бърка в онези тъмни страни, за които не обичаме да говорим. Бяга от класическия театър. Вместо това е интересна смесица от различни изкуства, които го правят толкова привлекателен. Съчетава физически театър, опера, пантомима, уличен танц, дигитални медии, цирк и изобщо всичко, което въображението може да роди. Точно затова най-директният досег до публиката е движенческата му лексика.

Програмата на One dance week е пъстра селекция от различни танцови техники. Всички спектакли, които ще се видят са били представяни и на най-големите световни форуми.   

От днес започва предварителната програма на фестивала с прожекцията на филма „Г-н Гага” в Лъки дом на киното. На 8-ми октомври ще се състои дискусия и презентация с легендата на съвременния танц – Стивън Петронио, който ще организира и професионално, безплатно ателие за танцьори.

На 9-ти ще е и голямото откриване в Дом на културата, от 18:00 часа, където ще станем свидетели на истински артефакт на Анди Уорхол. Ще бъдат представени три миниатюри – „Ледена примамка” и „Тропическа гора” на хореографите Триша Браун и Мърс Кънингам, както и „В движение” на Стивън Петронио, който представя изследвания и анализи в движенията на човешкото тяло.

Но освен това, фондацията засяга и много други важни теми. Една от тях е проектът колаборация със Сан Себастиан и Фондация 2019, представляващ филм с деца от малцинствата, които вместо да крадат и да не се интересуват от нищо, се учат да танцуват брейк и хип-хоп. Филмът поставя въпросът каква е ролята на изкуството и културата в съвремието, особено във времена на разделение и етническа враждебност. Той ще бъде излъчен на 18-ти октомври в офиса на One в Капана.

Много важна тема е и тази, която ще се развие на 17-ти октомври в Драматичен театър Пловдив от 19:30 часа, на чешката танцова компания DOT504. А именно за удоволствието, което изпитваме при наблюдаване и участие в насилствени актове.

Истината е, че всеки един спектакъл от фестивала е разтърсващ сам по себе си, с тематика и концепция силни, провокативни и често определяни като табу. А дали един танц е достатъчен да промени мирогледа или не, е отворен въпрос.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…