Изложбата „Между модерното и канона“ е посветена на 120 години от рождението на големия художник Цанко Лавренов (1896 – 1978)

Градска художествена галерия – Пловдив представя изключителната възможност до края на октомври да бъде видяно богатото творчество на големия художник Цанко Лавренов в неговата цялост, допълнено с много документи и изследвания. Изложбата „Между модерното и канона“ е посветена на 120 години от рождението на големия художник Цанко Лавренов (1896 – 1978), а инициатор за честването е неговият внук Лаврен Петров, председател на фондацията, носеща името на художника. Амбициозният проект се реализира от Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия - Пловдив и Фондация „Цанко Лавренов“. Проявата е под патронажа на кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев. 

Запазеното място на самобитния творец в българското изобразително изкуство подчерта по време на откриването (07.10.) директорът на Градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков. Удовлетворението от високото ниво на експозицията и взаимодействието между толкова много институции за нейното създаване изрази внукът на художника - Лаврен Петров. Представеното в галерията беше оценен по достойнство и от заместник-кметът на Пловдив по куртура и туризъм Амелия Гешева, която изрази подкрепата си за повече подобни добри взаимодействия. 

Включените в експозицята над 150 произведения са от сбирките на държавни и общински музеи и галерии от цялата страна, най-голямата от които е на Градската галерия на Пловдив с 65 живописни творби. Другата значителна като обем колекция е тази на Фондация „Цанко Лавренов“. Участват частни колекционери от Пловдив и други градове. Кураторите на изложбата Анелия Николаева и д-р Станислава Николова са извършили задълбочено проучване на личния архив на художника и представят пред публиката непознати до сега страни от творчеството на художника. Това са неговите първи опити в изкуството, датиращи от ученическите му години, новооткрити творби от „модернистичните“ му години с акцент върху формиращия го период на обучение във Виена (1920-1922). За първи път Цанко Лавренов е представен и в контекста на 20-те и 30-те години на ХХ в. чрез контактите му с близки негови приятели художници от Пловдив като Данаил Дечев, Витко Бабаков, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Владимир Рилски - техни творби също са включени в експозицията. Откритие са непознати до сега произведения на Лавренов в областта на илюстрацията и приложната графика. Посетителите ще могат отново да си припомнят познати знакови картини из циклите „Стария Пловдив“ и „Манастири”, както и емблематични образци като „Поет и природа“, „Малка нощна музика“, „Селски панаир” и други.

Изложбата е достъпна и за незрящи посетители, като за тях са изработени специални тактилни карти на някои от произведенията, придружени с обяснителни аудио текстове, предоставени от Софийската градска художествена галерия. Експозицията може да се види до 28 октомври 2016г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…