Сдружение за култура изкуства и спорт „Немезида” приема кандидати за обучение във всички възрастови групи Body training-студио

Преподав се аеробика, пилатес, стречинг, йога. Системата е насочена към активно работещите хора като набляга на балансираното практикуване на упражненията и води до максимален и бърз резултат.

Какво представлява методът за упражнения Пилатес? 

Пилатес е метод за упражнения, разработен от Джоузеф Пилатес, който набляга на балансираното развитие на тялото чрез придобиване на сила, гъвкавост и усет, които подпомагат ефикасните и красиви движения. Пилатес е една от най-популярните системи от упражнения в света. Изглежда, че много хора практикуват Пилатес или искат да изпитат ефекта от него. Едно от най-големите предимства на метода е, че работи добре при голям диапазон от хора. Атлетите и танцьорите го обичат, както и възрастните хора. Току-що родилите жени го използват да си възвърнат формата, както и хора в различни етапи на физическа рехабилитация.

Какъв е ефектът от Пилатес?

Най-големите плюсове от упражненията Пилатес, които хората наблюдават са повишената сила, подобрения силует и енергичността в правенето на нещата от живота.

Как да влезете във форма чрез Пилатес?

Пилатес е адаптивен метод. Модифицирането на упражнения за различни групи хора е ключът за успеха на метода Пилатес. Всички упражнения са разработени в различни варианти и така тренировката може да бъде лека или предизвикателна, в зависимост от настроението и възможностите ви.

Заздравяващият ефект на Пилатес:

Основната цел на упражненията Пилатес е да заздрави мускулите свързани с гръбнака и тези, намиращи се около и в дъното на коремната кухина. От тези разположени в дълбочина мускули зависи цялото движение и стабилност на тялото. Когато тези мускали са силни и си вършат работата, което се развива чрез Пилатес, те работят в добър тандем с повърхностната мускулатура и подкрепят гръбначния стълб.

Когато укрепвате вътрешните мускули цялостната стабилност на торса се подобрява. Това е един от начините, по които Пилатес помага на хората да преодолеят болките в гърба. Когато гръбнакът е стабилизиран, напрежението в гърба се разтоварва и тялото може да се движи свободно и пълноценно.

Шестте принципа на Пилатес:

Те са центриране, контрол, преливане в движенията, дишане, прецизност и концентрация. Тези шест принципа на Пилатес са в основата на всяка качествена тренировка по метода. Методът Пилатес винаги поставя качеството пред количеството и практикувайки го ще разберете, че за разлика от много други системи за упражнения, той има по-малко повторения на дадено движение. В замяна на това, изпълняването на всяко движение с прецизност, води до значими резултати за кратко време.

Пилатес е уникален метод за упражнения

Вътрешната здравина и стабилността на торса, комбинирани с шестте принципа на Пилатес, отличават метода от многото други системи за упражнения. Вдигането на тежести например, повишава много силата на ръцете и краката, без да укрепва торса, който ги свързва! Бягането и плуването на пръв поглед разчитат на ръцете и краката, но истината е, че при тях резултатите са посредствени без здравината и стабилността на торса. За това, Пилатес е интегриран метод, който ви развива правилно още от самото начало.

Основни стречинг упражнения при тренировка:

Най-добрия начин за подобряване на еластичността и възстановяването на скелетните мускули са стречинг упражненията. Те са изключително важна част от всяка тренировката и са основен фактор за поддържането на тялото в оптимална спортна форма. Стречинг упражненията имат множество положителни ефекти за тялото, като помагат за баланса на мускулите, релаксацията, възстановяването, растежа и др. Стречинг упражненията могат да бъдат както статични, така и динамични, като при статичните се използва определена позиция, при която бавно се раздалечават краищата на мускулите. Каква е ролята и мястото на стречинга в тренировката? В началото на тренировката - при разгрявката подготвя опорно-двигателния апарат за натоварване. Стимулира нервно-мускулната функция. Намалява риска от травми. Помага за психическата подготовка. Повишава качеството на движенията и подобрява техниката на изпълнение на упражненията.

Методика: Използва се предимно динамичен стречинг под формата на упражнения за различни части от тялото. Обикновено в загрявката се включват по 1-2 упражнения за всяка от мускулните групи, които ще бъдат най-натоварени, с общо времетраене около 5 минути. В края на тренировката ускорява процесът на мускулното възстановяване. Понижава психоемоционалното напрежение, релаксира мускулите и намалява умората. Увеличава подвижността и обема на движения в ставите. Намалява болките в мускулите.

Методика: Използва се активен или пасивен стречинг, на мускулните групи, които сме натоварили по време на тренировката. Всяко упражнение отнема между 30-60 секунди. Стречинг като отделна тренировка - Обикновено, когато се прави тренировка за гъвкавост тя протича в следния ред: Дихателни упражнения и релаксация. Упражнения за ставна мобилизация. Динамичен стречинг.

Йога!

Според свами Вишнудевананда Йога има пет опорни точки:

Правилни упражнения (асани) - тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.

Правилно дишане (пранаяма) - йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.

Правилна релаксация — чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.

Правилна диета — храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.

Позитивно мислене и медитация — това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Позитивен поглед към живота може да бъде развит чрез изучаване и практикуване на техниките от философията Веданта.

За контакти: Дом на културата "Борис Христов"; ет. 3 - кинозала; тел: 0879 46 27 39

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…