Надя Захариева завършва Английската гимназия в Русе,  после учи Международни икономически отношения в УНСС. Въпреки че е икономист по професия, творчеството е неотменен спътник в живота й. 

Първият си сборник с разкази издава още през 2005 година. Той носи заглавието „Чат@разкази”. Нейни произведения намират място в едни от най-популярните и уважавани хартиени и онлайн литературни издания, сред които “Granta Bulgaria”, “Vagabond”, liternet.bg и hulite.net. Най-новото попълнение в работата на Надя се нарича “Чудо” и бе представено миналата вечер в култовата пловдивска бирария „Котка и Мишка”. Сборникът е своеобразно продължение на „Чат@разкази”, а самата авторка споделя, че в него защитава две тези – животът има смисъл и животът няма никакъв смисъл, като допълва, че показва страна от себе си, която хората не познават.

„Чудо”-то, което плени публиката, съдържа 17 различни разказа. Има тъжни и носталгични, има заразно забавни. Някои от тях са откъси от собствения й живот, а други са от този на познати лица. Например, има история за любимия на Пловдив клоун Кени и театър Хенд. Има разказ и за малката Вики от Kапана, с която Надя се е запознала съвсем случайно и са разменили едва няколко приказки. Тази кратка среща, обаче, е оставила отпечатък в сърцето на Захариева. След общо 10 години събиране на истории, ето че героите могат да се разпознаят по хартиените страници. Някои от тях едва ли са предполагали, че ще попаднат в книга.

Представянето в „Котка и мишка“ се превърна от литературна сбирка в истински приятелски разговор. Присъстващите искрено се забавляваха на разказите и хумористичното представяне, което бе направяно от близкия приятел на авторката, Петър Кауков. Tой е актьор и режисьор, кореняк пловдивчани от „Аджисана“. Освен че e бил зам.-директор на Младежкия театър в София, се е снимал в „Четвърта власт“ и е режисьор на редица постановки, сред които нашумялото представление „За теб“ с Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.

Освен веселите и забавни теми, се засегнаха и по-особени въпроси, като емигрантския живот. Надя е пътувала много, но смята, че ако човек си намери мястото тук и си изкарва хляба достойно, той няма да напусне България. Авторката сподели, че повечето й приятели са избягали, но така и не са намерили щастието.

И може би е вярно! Щастието се открива в онези малки чудеса – всекидневните, които пламват като свещ и също толкова лесно изгасват. Те са важни, а ако вярвате в чудеса и искате да ги откриете,  една малка книжка върши работа. Започнете от там, пък после, когато съберете смелост, може да покорите и света.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…