Изложените карикатури са смели, несъобразяващи се с държавните глави през годините, показващи реалността и проблемите й с чувство за хумор, но и много интелект

Паулина Гегова

„Стършел“ е вестник за хумор и сатира, който излиза за първи път през далечната 1946г., непосредствено след Втората световна война. Поради този факт, той е най-старият български вестник, който осмива и иронизира обществените, политически и икономически прослойки. 

Първите сътрудници на вестника са  Димитър Чавдаров - Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров, Никола Мирчев. В него са взимали участие и гении на сатирата като Радой Ралин, Иван Радоев, Доньо Донев, Станислав Стратиев, Никола Мирчев и още много таланти, работили за общото благо. 

След цели 70 години, вестникът все още има почитатели, все още народът си спомня за изключително тънкия и дързък начин, по който журналистите и карикатуристите са демонстрирали мнението си за животът и управлението на България. 

Поради годишнината на вестника, снощи в Народна библиотека „Иван Вазов“ се организира изложба, предоставяща на хората възможност да се докоснат до това социално изкуство и да си припомнят миналото. Макар че преобладаваше възрастното поколение, се забелязваха и младежи, които проявиха интерес към този нескрит начин на протест, чрез най-могъщото оръжие – словото! 

Същевременно бе представена и юбилейната книга „Що е стършел свършил“, а документите и старите издания на вестника предизвикаха носталгия и припомниха исторически факти, за които и до ден днешен се говори. 

Изложените карикатури са смели, несъобразяващи се с държавните глави през годините, показващи реалността и проблемите й с чувство за хумор, но и много интелект. Метафорите те карат да се замислиш, да изцъкаш недоволно от фактите или да се разсмееш, осъзнавайки бруталността на изображенията. Липсваше гняв и недоволство. По-скоро, хората приемаха нещата с чувство за самоирония и може би скрита надежда, че положението може и да се подобри. 

Изложбата все още е активна, затова ако някой желае да я посети, ще може да го направи във фоайето на първия и втория етаж на библиотеката. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…