Всички стъпки от нас са били направени, обясниха от Фондацията

Нито едно ведомство досега не е отговорило на официалните писма, пратени по казуса от ОФ-то

Очакваме държавата да вземе адекватно решение как и по какъв начин средствата за реализиране на проекта Европейска столица на културата да достигнат до нас. Такъв е официалният коментар на Фондация „Пловдив 2019” относно днешната новина, че буква в закона не позволява изплащането на държавната субсидия за събитията от програмата на инициативата. Информацията изненада и свари неподготвен екипа на ОФ-то. До този момент ние можем да потвърдим сумите и всички писма, които сме изпратили в посока столицата. Всички стъпки от нас са били направени. Очакваме решение на казуса, допълниха от Фондацията.

Ситуацията с държавното финансиране става наистина повече от критична, тъй като предстои обявяването на резултатите от втората отворена покана за проекти за програмата на Европейска столица на културата. След това трябва да бъдат подписвани договорите. А липсата на средства залага на карта реализирането на този така важен не просто за Пловдив, а за цялата страна проект. В момента „Пловдив 2019” търси контакт със служебния кабинет на всички нива- от финансов и културен министър, та до премиер.

В същия момент, членове на Управителния съвет на Фондацията коментираха пред Под тепето, че на практика Менда Стоянова е сбъркала с изявлението си от днес. Тъй като де факто решението на Министерски съвет за отпускане на 20 милиона за Пловдив е взето на 1 април, 2015г.. Или по време на кабинета Борисов 2 (виж текста по-долу). Те са категорични, че дори да се е отворила пречка в закона с това „събития”, няма вариант да не се измисли решение по този въпрос. И питат защо не е преформатирано решението на МС заради допуснатата грешка. По думите им, на този етап Общината започва да изпълнява задълженията си по апликационната книга, където пише, че инфраструктурните проекти се покриват от града-домакин, но ангажимента на държавата е със сериозна пробойна.

Интересен е и друг факт- нито едно министерство не е отговорило официално на многото писма по казуса с държавното финансиране, изпратени от Фондацията във времето. Нито едно ведомство не е взело позиция по въпроса официално и не е застанало зад Европейската столица на културата. Което може да се чете като бягство от проблема, на гърба на втория по големина град. А това, както отчете в доклада си Европейската комисия, е изключително притеснително. От Брюксел също са писали писмо на София, но дали са получили отговор, можем само да гадаем.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…