С музика, хора и вино отбелязаха празника Трифон Зарезан

Свещеник освети храната и виното, а служителите на музея си пожелаха успешна година за Етнографската нива

Няколко шишета вино, мезета и лозови пръчки – така Етнографския музей в Пловдив отбеляза празника „Трифон Зарезан”, който по стар стил се чества днес. Пременени в народни носии, млади и стари си пожелаха берекет, здраве, румени лица за жените и успешна година за Етнографската нива. 

Празничното настроение, обзело Етнографския музей, излезе извън пределите на сградата и двора и се спусна по улиците, откъдето любопитни погледи надзъртаха, за да видят какво се случва. Както традицията повелява, лозата, пълзяща в двора на музея бе подрязана и полята с вино, за да бъде плодородна и през тази година. След това, корените на растението бяха посипани с пепел от Бъдника, за да са здрави стопаните и от плодовете на растението и тази година да направят хубави вино. Даже си пожелаваме повече бъчви, че да ни топлят сърцето и да ни веселят, заявиха от музея.

Събитието, носещо името „Градус”, бе посетено и от свещеник, който каза молитва за здраве и берекет не само за мястото, съхраняващо вековните български традиции, но и за всички присъстващи. А името не е случайно – виното и ракията винаги са имали място на българската трапеза и уважението към домашно произведените алкохоли продължава да бъде все тъй голямо, каквото е било и по времето на прадедите ни. Семейството на Етнографския музей, един по един надигнаха пълното с вино менче, че да им върви годината леко, както се се пие пивкото вино.

Ни мраз, ни студ, ни сняг не уплашиха служителите на Етнографския музей, предрешени в автентични одежди. Под звуците на фолклорна музика, всички дружно се хванаха на хоро, за да отпразнуват Трифон Зарезан. С по чаша вино и добро настроение, всички се помолиха за сполука и берекет. А какво ще поднесе 2017-та – предстои да разберем.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…