Галерия „Arsenal of art“ показва новото цвете на пловдивското изобразително изкуство

Тънка червена нишка оплита минало, настояще и бъдеще, зримо и незримо в картините на Цвета Марова

Таня Кънева


Цвета Марова изпълни с пъстрота галерия „Arsenal of art“ на ул.“Магура“ в квартала на творческите индустрии. Първата й самостоятелна изложба е събрала трийсетина творби толкова пъстри и зареждащи, обединени под наслов „Елементи и сили“. Това е името на последния цикъл върху, който художничката е работила и в една огромна степен успява да обобщи представените платна. В същото време няма как да опише всичко прозиращо от тях.  

Цветната Цвета събра ценители, близки, приятели, критици и художествената бохема на откриването в четвъртък вечер в Капана. Толкова много хора, че не всички успяха да влязат в началото, за да чуят текста на Александър Гьошев „Нишките,“ подготвен специално за откриването. Накратко той говори за представата, че всичко около нас е свързано, а за дългата версия ще трябва да се потопите в арсенала от цветове на Цвета…
Самата тя твърди, че няма цвят, който я описва или й е любим. През призмата на непросветеното ми око картините на Цвета са в абсолютно червено в цялата му палитра от символи – приковават вниманието и създават особени чувства за съзерцателя; съчетават любов, страст, живот, нещо като притаена агресия, древна магия и прозирен поглед в бъдещето; асоциират великолепие и мъченичество в едно; не остават незабелязани и създават дълбоки емоции…

Помните ли онази стара игра с конец, завързан в кръг, а две деца, играейки оплитат нови линии, разплитайки стари? Това забравено детско забавление тръгва с една червена нишка през един цикъл от творчеството на Цвета Марова – „Котешка люлка“ и изследва корените му във вековете през всички континенти и води до обвързване със сегашното – зримото и незримото. По същи начин съдбата оплела тънката си червена нишка по Пътя на този млад за пловдивската публика автор. Тя проплакала в семейство с баща професор по скулптура във Великотърновския университет. Проф. Ненко Маров и съпругата му орисали  момичето с името Цвета и днес тя доказва с четка защо го носи.

Цвета буквално взривява с арсенал от цветове Капана. Тя има какво да каже, дори да го изкрещи от ярките платната. Може да се изненадате приятно сами с първата й самостоятелна изложба до 23 януари.

След тази дата идва друга приятна изненада в „Arsenal of art“ – първа самостоятелна изложба на галериста Ангел Гешев в първата му лична галерия, а поводът е и рожден ден.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…