Преходността в изложбата, която съчетава история и митология, събуди много въпроси у присъстващите

Стефка Георгиева

Градската художествена галерия в Пловдив имаше удоволствието да посрещне една от най-ярките фигури на съвременното изкуство, Анджела Окипинти. На откриването на изложбата присъстваше и почетният консул на Италия в Пловдив, Джузепе Де Франческо. Българо-италианска реч се разнесе из залите на галерията още преди официалното откриване на събитието снощи.

Творчеството на Окипинти съчетава в себе си не само космос и земни елементи, но представя и прехода от митология към история. Това постави много въпроси сред присъстващите, сред които: „Можем ли да разграничим мита от исторически факти? Как? И можем ли да бъдем сигурни в твърденията си?“ Поведението, отношението, усещанията на всеки човек, който живее на дадено място, несъзнателно изразяват обобщение на безброй истории, действия, мечти, поражения и победи от хилядолетия. Митът се пресича със символизма и неизбежно се обогатява всеки ден. Ние сме главните действащи лица в този хилядолетен процес, казват от Градската галерия.

Анджела представи няколко платна, изобразяващи основните елементи, като земя и вода. Много от присъстващите споделиха, че усещат хармония в работата й, а съзерцавайки платната, изпитвай покой. Голям интерес предизвикаха и скулптурите, които представи италианския артист. Изработени от дърво и покрити със златен варак, те са форми на светлината, която се движи и непрестанно променя значението на творбата. Присъстващите имаха възможност да разместят скулптурите, но никой не посмя да пренареди творчеството на Окипинти.

Самото златно покритие, с което са покрити дървените фигури, според Анджела е магически елемент, който със своите отблясъци допълва по прекрасен начин идеята, която авторката иска да придаде на работата си, респективно и на гостите. При скулптурите, най-често повтарящата се форма бе сърцето, което символизира любовта. Тук любовта не е лично преживяване, а вселенско чувство, което прераства в хармония.

Както ви информирахме преди седмица, изложбата на Анджела Окипинти е съпътствана и от фотоконкурс. Всеки, който желае да посети залите на Градската художествена галерия, има възможността да размести скулптурите на италианката, да ги заснеме и да изпрати снимката за участие в конкурса на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Можете да видите изложбата и да участвате в конкурса до края на месец февруари. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…