Още се търси ново място

Клубът е притегателно място за хора, както от Пловдив и околността, така и от чужбина

Различни пътешественици от 34 държави са били гости и лектори в него

Таня Грозданова

Голям обществен интерес предизвика срещата в клуб "Нещото" в петък вечер, за която ви анонсирахме. Събирането бе организирано с апел за помощ, че спешно се търси ново място за единствения оцелял социален клуб в страната.
Той близо три години се помещава на ул. „Драган Цанков” 49, благодарение на един щедър човек - Кръстьо Белев, който даваше имота си на символичен наем от 100 лева. Допреди 3 месеца след адреса на Нещото се изписваше „(зад недостроения мол на бул. „Руски“), сега обаче след заработването на новия голям търговски център, наемите в района скочиха в пъти. И свободните пазарни договорни отношения доведоха до търсенето на нов дом за Нещото. Това е и основата причина за срещата, на която присъстваха много от поддръжниците на клуба. Тежка среща за решаването на съдбата му.

Поставени бяха принципни въпроси, свързани с ценностите на социалния център и нуждата той да остане некомерсиален по същността си, но и да успява устойчиво да се финансира за текущите разходи, без това да нарушава един от основните му принципи - да бъде инициатива от хората за хората, а не да се разчита на спонсорство на съмнителни бизнеси, организации и проекти. И както през Възраждането издръжката на училищата, църквите, читалищата е била задача на сформираните настоятелства от активни общественици и будители, така и в съвремието оцеляването на това своеобразно самоорганизирано читалище ще бъде поето от сподвижници, които да спомагат с ежемесечна сума покриването на разходите. По този начин ще има възможност всички събития на клуба да останат с вход свободен и достъпни за всеки желаещ да участва в дейностите на центъра, без той да нарушава своята независимост и автономност.

Основна причина за срещата беше и обсъждането на търсенето на ново място, на което да се помещава клуба.

Най-мечтаното място е самостоятелна сграда с двор в централната част на града, като дейностите изискват едно по-голямо помещение за прожекции, лекции, работилници и дискусии, както и едно по-малко за децата, които също са чести посетители с родителите си. А кухня за споделени вечери и кътче за безплатния пазар ще са идеално допълнение за пълноценното функциониране на клуба.
Обсъдена беше и значимостта на подобно място да продължи да съществува и да заразява с духа си на самоорганизация, солидарност и взаимопомощ, да бъде пример и вдъхновение.

Припомняме, че част от организираните от клуба инициативи са: „Айляк бутик“ (безплатен пазар за обмен на вещи), „Време за всички“ (банка за време, в която се разменят услуги без заплащане); множество дискусии, прожекции и лекции за алтернативен и природен начин на живот; творчески работилници, рисуване, турнири и други събития в духа на свободното споделяне на знания, умения, опит и идеи между хората.

Клубът е притегателно място за хора както от Пловдив и околността, така и от чужбина. Различни пътешественици от 34 държави са били гости и лектори в "Нещото".

1 comment

  • Comment Link Клуб Нещото Клуб Нещото Фев 07, 2017

    Най-мечтаното ново място от за клуба е самостоятелна сграда с двор в централната част на града, като дейностите изискват едно по-голямо помещение за прожекции, лекции, работилници и дискусии, както и едно по-малко за децата, които също са чести посетители с родителите си. А кухня за споделени вечери и кътче за безплатния пазар биха били идеално допълнение за пълноценното функциониране на клуба. До момента такова място, което и да е на разумен наем, не е намерено, затова се призовава всеки, който може да помогне с информация да го направи на [email protected]. Дори и помещението да не отговаря на всички условия, то е възможно да бъде използвано поне за някои от дейностите на клуба.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…