Кисело кафе или еспресо с нутела шоколад в малкото заведение на младата мечтателка

Рисунки по ароматните напитки радват посетителите в "Деа кафе"

Паулина Гегова

Малкият бизнес започва да надига глава в Пловдив. Все повече пловдивчани предпочитат да рискуват и да се захванат с реализирането на малката си предприемаческа мечта, често свързана с конкретен занаят. „Деа кафе“ е такова място, където мечтата и бизнесът се срещат. Съвсем мъничко, но с приятен интериор и интересно меню, то малко по малко си печели клиенти. Петя Стойчева го отваря преди близо половин година, като решава да избяга от централната част на града и наема място на бул. „Христо Ботев“, точно до Военна болница.

Повечето подобни кафенета са позиционирани в Капана или на Главната, но аз мисля, че трябва да се разпръснат и по останалата част от града. Затова избрах това място, казва Петя, която преди това никога не се е занимавала със сервитьорство или барманство. Въпреки това проявява интерес към лате арт-а и почва да се учи. Вдъхновява се от немския бариста Дритан Алсела, с който в последствие се свързва, а той я кани да го посети в Германия за обмяна на опит.

Иначе Петя е преминала два курса за бариста и рисуване по кафе, като единият от тях е активен и за Европа. В „Деа кафе“ предлагат еспресо, филтрация, лате и капучино. Тя, заедно с колегата си, са и бариста, и рисувачи на лате арт. Рисуването става с млечна пяна, а основните техники са две: питчинг, което е рисуване с каничка и етчинг, където се използва специална пръчица за създаване на фини детайли.

Петя признава, че върху лист не може да рисува изобщо. Все пак върху кафето й се получава. В заведението правят дори 3D рисунки, където пяната излиза на повърхността на чашата в различни форми.

Младата жена рисува каквото й хрумне. Понякога посреща с хубав ден, понякога животни или сърца. А често и пожелания за лични празници, като рождени дни.

Доставя ми удоволствие да поднасям кафетата на хората и да виждам реакциите им при картинките. Най-важна е тяхната усмивка, казва тя, като допълва, че макар и малко, заведението се справя и за сега посетители има, доста от които и редовни.

Според екипа, стоящ зад кафенето, най-хубавият сорт кафе е арабиката, но българите предпочитат смесеното, защото е по-кисело. Според Петя е важно да има кафе култура, защото хората трябва да са наясно какво пият и как го пият.

Има няколко основни стъпки за приготвяне на хубаво кафе. За мен най-добрият вариант е филтрацията с хемикс машина, защото тя позволява на всички аромати да се озоват в чашата. Тази техника е създадена още през 1941г. и в чужбина много я използват. При нас тепърва навлиза, обяснява Петя Стойчева, която при всяка възможност ходи на фестивали за кафе в други държави, за да провери световните тенденции и да ги приложи в „Деа“.

Освен хемикс, в кокетното кафене се предлага и турско кафе, нутела кафе в шотови чашки, а за лятото смятат да приготвят и кисело кафе, което съдържа кафе с амарето, фреш лимон и лед.

Така, малкият бизнес оцелява, без да бъде погълнат от големите имена в бранша, а рецептата за успех явно е ясна – предложи на хората нещо интересно. Дори да не е ново под слънцето, направи го качествено и с вкус.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…