Изключително рядка пеперуда кацна в центъра на града

Най, най- на насекомите показва Природонаучният музей

Кметът Иван Тотев и директорът на Природонаучния музей д-р. Огнян Тодоров откриха днес преди обяд нова експозиция в реновираните зали на музея. Тя съдържа изключително редки екземпляри на насекоми от цял свят. Посетителите имат възможност да се насладят отблизо на екзотичната красота на най-големите пеперуди, бръмбари, хлебарки и други, населяващи земното кълбо.

„Това е нещо уникално не само за Пловдив и България , но и за много природонаучни музеи. Условно изложените екземпляри са разделени на две части: твърдокрили-бръмбари и пеперуди. От дясно са най-характерните представители за нашата страна. Останалата част съдържа близо 140 вида в категорията „най, най-“ големи, красиви, ценни,“ разказа развълнувано д-р Тодоров.

В най-новите попълнения на експозицията има екземпляр, от който са останали само 6 в целия свят. Това е Александрова птицекрила пеперуда, която е най-скъпата в колекцията. Стойността й е петцифрена сума. Тя е една от всички 16 вида в топ колекцията от , красиви и нежни. Другият уникат носи името „Бялата вещица“ – най-голямата нощна пеперуда в света.

От днес Природонаучният музей на Пловдив  е горд притежател и на бръмбар рекордьор – Гигантеус е най-големия бръмбар в света. Пловдивският е близо 15 сантиметра, а това е много близо до рекордния екземпляр в световен мащаб, който е 16 см, поясни Огнян Тодоров.  „Ларвите на това насекомо се развиват с години, а самият бръмбар живее само един сезон.“

Изложбата показва още цялото семейство на Африканските бръмбари голиати, най-големите представители на водните кончета, скакалците, мравките и т.н. Експозицията е отворена и към нея ще бъдат добавяни нови експонати, доколкото позволява залата.

Очаквайте интервю по темата  с директора на музея – доц.Огнян Тодоров.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…