Това е една притча, в която всеки открива своя разказ, споделя Снежана Фурнаджиева

Доайенът Чавдар Пашев се завръща в галерията

Паулина Гегова

Пролетта дойде и както всяка година по това време, в изложбената зала на ДПХ на ул. „Гладстон“ 32, ще се представи ежегодната смесена изложба със звънкото име „Цветове“.

Изложбата е великденска, а откриването е днес от 18:00 часа. Галерията избира да се проведе точно в тази седмица, за да може през следващата – страстната, всеки да остане сам със себе си, да открие грешките си, да обмисли пътищата, по които е поемал и по които му предстои да поеме, и да намери вътрешен покой. Да може да посрещне празниците одухотворен и зареден с енергията на новото начало.

Изложбата включва 80 автора с общо 121 произведения, разположени на първия и втория етаж на залата, в категориите живопис, графика, мозайка и скулптура. Присъстват както значими художници с многогодишен опит, така и млади новатори, които рисуват най-вече в така наречените N – форми. Материалите, с които се борави са главно маслени бои, акварели, пластика, мозайка. Всеки автор е потърсил пролетта в себе си и света около него. С тази изложба се развива. Посланието на картините е свързано със събуждането – събуждането от тъгата и отчаянието, събуждането към светлината, което не винаги е задължително да е свързано с ярки цветове. То може да бъде и по-тъмно, извиращо от дълбините на душата. Това е една притча, в която всеки търси своя разказ, а подборът е повече от разнообразен.

Сред авторите може да видите имена като Цветана Гумеле, Крикор Касапян, Вълчан Петров, Никола Певичаров, Чавдар Маринов, Калина Атанасова и много други. Интересно явление е завръщането в изобразителното изкуство и в Дружеството на пловдивските художници на доайена Чавдар Пашев, който е отсъствал дълго време от българската сцена.

Снежана Фурнаджиева също присъства със своята картина „Великденски посоки“, която е първата й работа след счупване на ръката. Самата тя признава, че картината представлява полет на душата и мисълта.

Като общо цяло, изложбата е своеобразно набъбване към природата. Един къде тих, къде по-явен поклон пред нейната красота и сила. От животинското царство, през поляни и морета, та чак до човешкия образ. Всеки може да намери своето собствено кътче и да потъне в съзерцание.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…