Дантелата е символ на крехките човешки отношения

Тя ще се превърне в картинна рамка, зад която ще играят актьорите

Паулина Гегова

Държавен куклен театър Пловдив подготвя нов спектакъл за малки и големи, а заедно с него кипи и една по-различна, но крайно интересна инициатива. За първи път зрителите могат да станат участници в пиесата и то без много усилия. Единственото, което трябва да направят е да дарят своя дантела, която вече не използват.

Новата постановка, която скоро ще бъде представена на пловдивската публика, носи работното име „Имало едно време“ на режисьора Евелина Кьосовска. Пиесата е по приказката на Рада Славинска "Дарена на баш майстора" и е за по-големи деца и техните родители, обхващаща темата за стремежа към една мечта и как когато тя се сбъдне, трябва да съумеем да я задържим. И всичко това през призмата на една любов - мечтана, сбъдната, изгубена и завърнала се завинаги.

Приказката ме привлече най-вече със словото и умението на авторката да поднесе в съвременен сюжет и авторски разказ духът на миналото, на дедите ни. Авторката е диригент на Хор "Евмолпея" и определено е човек, който се е нагърбил с мисията да съхранява и предава духовното наследство за поколенията. И това много силно е изразено в книгата й "Да не бе чудо станало, не би се песен пеяла". В днешния свят на бързо потребление и бездуховност, темата за мечтата, която се отглежда дори и след сбъдването й е особено актуална, според мен. Нетърпението на младите хора, липсата на ценности и идеали, навикът всичко да се случва бързо, и после бързо да се забравя, идеята, че едно желание и цел могат да се отглеждат и пазят дори и след като се осъществят е необходима и важна. Родителите мечтаят за деца, а после ги оставят на баби и бавачки, децата мечтаят за приятели, а са способни да се разсърдят заради дреболия, подрастващите мечтаят за европейска и световна реализация, а всичко научено в училище моментално бива забравено. Корените и ценностите, възпитавани от векове в душите на българите са забравени и завинаги изчезнали, разказва Евелина Кьосовска.

Кукленият театър събира дантелени материали, които са плетени на една кука. Идеята да се използва дантела е на Евелина и сценографа Виржиния Петкова, защото тя прилича на паяжина. Според двете дами, паяжината оприличава нишката на живота и е символ на крехките човешки взаимоотношения. Самите дантели ще бъдат част от 5 пана с рамка, в които актьорите ще играят. Освен това,те ще са част от костюмите на артистите и куклите, основно в бялата гама, с фолклорни елементи. Музиката е дело на Христо Намлиев, талантлив композитор, познат на пловдивската публика от спектаклите "Вграждане" и "Дама Пика". Тя е авторска, но за основа използва българския фолклор.

Искаме да направим публиката съпричастна към постановката. Затова и държим на автентични дантели плетени на една кука, в белите нюанси, защото бялото е символ на чистотата и добротата, споделя Гергана Стаматова – художник-изпълнител на „Имало едно време“.

Това не е първият подобен проект на Евелина и Виржиния. Преди години те са създали друга детска постановка – „Тримата братя и златната ябълка“, където са използвали дантели плетени на две куки. Тази година, творците се стремят да надградят и доразвият това, което са постигнали.

Реално, плетеният декор ще е единственият на сцената, заедно с няколко лампи, които позволяват да се използва театър на сенките и по груби сметки платът трябва да покрие между 15 и 18 кв.м. Вече се сглобяват дървените рамки, на които ще бъдат зашити дантелите, като така създават една красива плетена картина.

От театъра признават, че за сега сравнително малко хора са откликнали и са занесли дантелите си, но изработките са все качествени, а кампанията продължава до 20-ти април. Търсят се най-вече карета, мильота, покривки за маси и легла, кенарени кърпи, които дори и извехтели грейват след професионална обработка. А всеки, който е дарил своето малко късче плат, ще може да си избере репертоарен спектакъл и да вземе билет за двама на цената на един.

Така зрителите не само ще потънат в един чуден свят, но и ще се превърнат в негова основа. Ще изградят визията му частица по частица. Защото дори една дантела може да се преобрази в изкуство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…