Изложба на икони със заглавие „Повече от образ” бе открита тази вечер в Малката базилика. Събитието се  организира от Общински Институт „Старинен Пловдив” във връзка с предстоящите Великденски празници.

Иконата е образ на божествената красота и слава. Тя е свещена, защото изобразява божественото състояние на  своя първообраз и участва в почитанието му, като посредник, чрез който християните молитвено общуват с  него. Иконата представя не всекидневното лице на светеца, а неговото прославено и вечно.

Автори на изложбата са две талантливи художнички. Тотка Григорова е завършила бакалавърска и магистърска степен в НХА "Николай Павлович"- София,  специалност „Стенопис”.Творческата й работа е в областта на монументалната и кавалетна живопис и 

иконографията. През годините е правила самостоятелни изложби с икони и е участвала в общи изложби с  икони и живопис.Има реализирани стенописни проекти в частни домове и обществени сгради в техники  витраж, секо и сграфито.

Мария Кукова работи като художник от 1982 г. Твори в областта на иконографията, живописта, рисунката,  като използва различни техники-масло, акрил, темпера, пастел.Член е на Дружеството на пловдивските  художници. Откривала е самостоятелни изложби с икони и живописни платна и е участвала в редица общи  изложби.

„Поканата от Общински Институт „Старинен Пловдив” беше неочаквана за нас. Малката базилика е един храм  на духовността, в който много добре се вписват подобен род събития. Ние сме изключително благодарни на  Института за предоставената възможност да изложим творбите си.Още повече, че това се случва в навечерието  на тези светли Великденски празници”, каза Тотка Григорова.

„Пожелаваме на всички християни топли и духовни празници. Избрахме името „Повече от образ”, защото, когато художникът рисува икона, той не твори обикновен образ, а една историческа личност, която е  превърнала земния си живот в духовен подвиг. И всички средства, които иконописецът използва-линии, форми,  цвят, символи, са насочени към правдиво пресъздаване на образа, така че да се покаже неговата святост и да има връзка с първообраза”, добави Мария Кукова.

Изложените икони са на известни светци, сред които Свети Мина, Свети Георги, Света Богородица с Младенеца, Света Анна и други.

Иконната експозиция „Повече от образ” може да бъде посетена до 11 май.

 

 

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…