Майстори на мозайки от 4 Балкански страни показват творбите си в Пловдив

Неизменна част от всяка страна се оказаха женският образи фолклорни елементи

Стефка Георгиева

Мозайките датират от хилядолетия. Тяхната история се корени назад във вековете, дори преди Христа, но „гласовете“ на майсторите в съвремието се чуха гръмко миналата вечер във фоайето на Общински съвет Пловдив. 

Почти 40 души взеха участие в общата изложба на мозайки „Балкански мостове“, които не просто впечатлиха, а оставиха публиката без дъх. Майсторите на изящното изкуство от четири страни се събраха под общ покрив, за да покажат, че мозайките са живи и до днес. България, Македония, Сърбия и Черна Гора ясно показаха приликите и разликите в хилядолетното изкуство. Фината ръка на авторите на творбите се откроява ясно във всяка една от тях. Фини камъчета, малко по-големи от песъчинки, обрисуваха красиви лица, пейзажи, натюрморти и фолклорни плетеници. Колкото повече се вглеждат в тях посетителите, откриват все нови и нови фрагменти, в които можете да забележите ползването на естествени полускъпоценни камъни като унакит, кварц, тигрово око и големи парчета халцедон и ахат.

Цялото фоайе на Общинския съвет се препълни с гости, разхождащи се с любопитни погледи. Всяко едно от произведенията на изкуството привличаше хора сякаш с магнитна сила. Посетителите се колебаеха кое да разгледат първо – окачените по стените пана или скулптурите, които се изпречваха на сами пътя им. 

Разнообразието в изложбата е огромно и смело можем да заявим, че пловдивската публика скоро не е виждала такова. Експонатите варират от семпли, изработени в близки цветове, до рубинено червени, чиито цвят ще забележите още с влизането си в залата. 

Изключително впечатление направи скулптурата на Крум Шаранов, фино изобразявайки лицето на кукер с маска. В нишката на фолклора на всяка една от нациите, гостуващи в Пловдив, кукерът добре кореспондираше с македонската шевица и традиционната бяла забрадка, характера за районите около Косово. 

Друга линия, която обединяваше мозайките от четири балкански държави, бяха портретите на жени, пречупени и изобразени през лицето на авторите. В някои от тях се усещаше нежност и покорство, в други – лукавост и сила, но женските образи бяха едни от онези експонати, които най-много впечатлиха посетителите.

Ако не сте успели да посетите изложбата, можете да го направите до 5 май във фоайето на Общинския съвет.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…