Жеков и Богданов живеят на стотици километри един от друг, но демонстрират еднакво светоусещане 

Таня Грозданова

Пловдивската галеристката Антония Димтирова прозрява чистотата на изказа и въздействието на двама автори, разделени на стотици километри един от друг и ги събриа заедно. От снощи картините на Румен Жеков и Румен Богданов изпълват пространството на галерия „Резонанс“, провокирайки визуална тишина. Димитрова определи общата експозиция като минималистична и добави, че творбите им естествено кореспондират адекватно със силата на въздействието от чистотата на изказа на въздействието на тези двама автори. 

Те са известни фигури в българското съвременно изкуство, особено в 90-те години, когато то се развиваше много динамично. Румен Жеков е популярна фигура за Пловдив, свързан с историята на емблематичната група Ръб. Докато съименикът му Богданов е създателят на Център за съвременно изкуство в Шумен и процес от емблематични биеналета в онези години.

По думите на „откривателя“ на изложбата доц. Красимир Русев, тя стои много абсурдно на нашата действителност. „Толкова много естетика и толкова много сериозни жестове много рядко се срещат вднешно време“, възкликна той. Двамата Руменовци са много различни и всъщото време много еднакви. Експресия, която притежават работите им, е очевадна в изложбата под наслов „РУМЕН БогдановЖеков“. 

Деликатност, абрастракност, минимализъм, спонтанен жест, дълбока мисловност, като че ли това можеш да изредиш като общо, съзерцавайки платната на Румен от Пловдив(Жеков) и Румен от Шумен (Богданов) наредени едно до друго. Стоят и струят като лаконична истина - малкото думи с голяма сила.

Докато Румен от шумен се докосва до естетиката на Азия, макар и с балканското  чувство, което носи и притежава, при Румен от Пловдив неща, като че отиват в една много финна естетика, която е характерна за другия край на Европа, до изтънчеността на френска живопис.

Заради близката им далечностт и еднаквата им различност ги помолихме всеки да представи другия. И двамата признаха, че се познават от години и ги свързва топло семейно приятелство.

Румен от Шумен: „Трудно е една вселена като Румен Жеков да бъде представена с няколко думи. За мен е огромно удволствие, че имам възможност да участвам с него в една изложба. Това е много сериозно предизвикателство, не можеш просто да сложиш някакви неща до картините на Румен Жеков. Трябва да си готов, това е много сериозна отговорнст. И се надявам, че се получи тази изложба.“

Румен от Пловдив: „Румен от Шумен е прекрасен човек. За мен е един от стойностните съвременни български художници, който завладява с искреност и една негова поетика. Тук в черно-белия регистър и всички нюанси на сивото. Мисля че е постигнал тази лекота, с която аз обичам да работят художниците.“ 

В типичния си стил Жеков се обърна към публиката в препълнената галерия с думите на големия художник Франк Стела „ще кажа че това, което виждате е това, което виждате. Това е големият девиз на минимализма.

Много се радвам че тезидвама автори по някакав начин успяхада се съберат и да създадат нещо много вълнуващо. Аз искам да им пожелая да се радват на това, което се е случило в тази зала, коментира доц. Русев. 

Естетиката на малкото е многото, което загатва всичко. Ако можем ще го видим, чрез такъв тип изложби, закова галеристката Антония Димитрова. 

Можете да видите творбите на двамата съвременни майстори на минимализма до 20 май в галерия „Резонанс“ на улица „Парчевич“. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…