Хроникьорът на Пловдив с четка – Станимир Видев отпразнува двоен юблией с изложба (СНИМКИ)

Пловдив, шапка ви свалям! – възкликна приятел на юбиляра от София

Таня Грозданова

Галеиря „Аспект“ се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на откриването на изложба „60“ на Станимир Видев снощи. Събитието започна с бохемско закъснение от 1 час, заради гости от цяла България.

На  чаша вино с много прегръдки и цветя Станьо, както го наричат многобройните приятели, приема дълго поздрави и комплименти за живописната експозиция, посветена на двойния му юбилей – 30 години творческа дейност и 2*30 житейска. Церемонията се състоя отвън, защото галерията не можа да побере публиката.

„Пловдивчанин с всяка своя пора и до мозъка на костите си. Човек, който рисува цял живот, а основната негова тема е Пловдив и неговите особености.  Силно експресивен, същевременно съвременен, за някои модерен. Само че аз не го виждам като мода, неговото изкуство, защото за мен модата винаги е била нещо временно, докато вечното изкуство е завинаги. Това, което твори Станимир е качествено, стойностно, нещо, което той е изстрадал. Поглеждайки картините му личи - той се забавлява с някои, в други страда. Виждате тук има картини посветени на негови спомени:  на неговата бивша покойна съпруга, на неговите портрети на този град, на неговите отделни късчета. Те претверни в маслените му бой вече не са късчета от нашата действителност, а добиват една картинност и се превръщат в духовни кътчета на нашата пловдивска и национална идентичност“, така развълнувано говори за големия пловдивски художник неговия приятел, колекционер и галерист Димитър Инждов.

Той призна, че в огромната му колекция един от най-често застъпените съвременни художници е Станимир.  Дано името му остане в световната класическа култура завинаги, пожела Инджов. 

След него думата взе художникът Орлин Атанасов от София с възторжено слово за Града на тепетата: „Няма да говоря за Станьо, тук всички го познават и обичат! Искам да похваля града ви, аз съм софиянец. Всички знаете за „отношенията“ между двата града. Много ми се щеше Станьо да остане в София, той - не. Станимир без Пловдив не може да живее!

Това, което ме шашва в града ви е че Станьо 30 години живее само от своите картини в този град. На предишната му изложба тук бях свидетел как се разграби и имаше толкова хора, колкото пред зала България на голям концерт. Шапка ви свалям, Пловдив!“

И този път още преди откриването на изложбата много от картините с имена Джумаята, Филибето, Сахат тепе, Трихълмието …  се увенчаха с червени точки. Все още може да ги видите до 15 май в галерия „Аспект“. В експозицията преобладават пловдивски пейзажи, защото както Станимир твърди не може да рисува друг град освен Пловдив.

И както си му е реда като на рожден ден хроникьорът на Пловдив с четка получи огромна торта с палитра, духна свещичките и викна „Изложбата е открита“. Рожденикът получи Поздравителен адрес от Областния управител Здравко Димитров: „30 години неспорно насищаш духовното пространство на града с тоя неуморим дух и не спираш да демонстрираш своята всеотдайност в търсене на неповторимата атмосфера на Пловдив. Продължавай да използваш тази неземна енергия и талант, който притежаваш, за да твориш чудеса! На многая лета!“   

Happy sweet 60, Maestro!

8 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…