Учениците от ПГКИТ „Д-р Иван Богоров” дефилираха на годишно модно ревю, за да представят изработените от тях облекла и аксесоари

Още едно училище в Пловдив ще предлага специалност „Фризьорство”

Йоана Иванова, стажант

Учениците от пловдивската Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров” представиха изработените от тях облекла и аксесоари на годишно модно ревю в Дом на културата „Борис Христов”.

Модното шоу се провежда за пета поредна година и е част от дипломната работа на учениците от 12-ти клас. Училището избира различен надслов всяка година и се стреми към оригиналност и изобретателност. За 2017 г. то премина под мотото „През хановете, царете, войводите и до днес“. Вдъхновени от най-светлите личности в българската история, младите моделиери представиха стилизирани костюми на владетели, щамповани тениски на царе, които учениците сами са обработили компютърно и отпечатали в гимназията, както и съвременни рокли от тюл, дантела и органза, съчетани с кадифе и кожа, чанти, обувки, сакове и кожено-галатерийни изделия. Артикулите са съобразени с модните тенденции и изискванията на пазара, но в същото време и с вътрешното усещане за естетика на децата. Те са изработени в часовете им по практика и по време на работата им в различни фирми, партньори на училището.

Младите моделиери сами дефилираха и представиха творенията си, а техни съученици и приятели ги окуражиха с бурни овации. Специален гост на ревюто беше директорът на Регионално управление на образованието Пловдив, която остана силно впечатлена от уменията на децата.

Освен модното шоу, учениците бяха приготвили и изложба на различни изделия, изработени лично от тях – пантофи от естествена кожа, текстил и вълна, нови модели чанти, ръчно тъкани картини с чипровски мотиви и къщи от Стария град, малки подаръчни торбички, детски буйки, кожени пана, щамповани тениски, играчки и други. Гостите имаха възможността освен да разгледат красивите творения и да се сдобият с някое от тях, като по този начин подкрепят дейността на училището.

Прическите на моделите са дело на учениците изучаващи СИП „Фризьорство”. Те бяха подготвили специална демонстрация за публиката. За грима пък се погрижиха децата от клуб „Гримьорство”. От следващата учебна година децата ще могат да изучават фризьорство не само като избираема дисциплина, а и като отделна специалност.

Антонина Михайлова  и инж. Ваня Таскова, преподавателки в гимназията, коментираха пред Под тепето, че специалностите в ПГКИТ имат стопроцентово приложение и реализация. Училището си сътрудничи с различни пловдивски фирми, където учениците ходят на практика, а след завършване могат да получат и работа по специалността си на изключително добро заплащане.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…