Проф. Лардева: Изкуството е много подходящ начин за оздравяване в контекста на съвремието ни

Аделина Филева: Когато творбите са създадени по този начин, много бързо се потапяш в техния свят и забравяш как точно са направени

Славена Шекерлетова

Най-дългогодишният форум за съвременно изкуство у нас по традиция даде началото на Есенния салон на изкуствата в Пловдив. Снощи се откри юбилейното 50-то издание на Националните есенни изложби в Стария град. 9 са авторите, които подбра проф. Галина Лардева за тазгодишното издание на Есенните изложби, а кураторският проект се реализира под името „Плацебо“ .

„Плацебо е медицински термин, който обозначава оздравителен процес и в този смисъл на мен ми е любопитно да провокирам автори във визуалните изкуства да работят по посока разиграване на роли със зрител и автор с един позитивен и утвърждаващ метод на работа и послания. Мисля, че изкуството е много подходящ начин за оздравяване в контекста на съвремието ни. Плацебо изисква авторитет, респект, тоест изкуството е зона, в която трябва да имаш доверие към това, което се предлага, за да го разбереш. Това е един от основните елементи на провокацията спрямо публиката, и ако хората, които видят изложбите, успеят да ги почувстват, това ще е най-добрият показател за това“, разказва кураторът Галина Лардева.

Деветимата автори са както водещи имена в съвременното изкуство, така и съвсем млади автори. Вече по традиция има и дебют- Ваня Годжелова.  Много различни, творците работят една година по проекта, за да слеят различните си гледни точки и художествени похвати в една обща тема.

На откриването на Националните есенни изложби в Балабановата къща в Стария град присъства директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева. Тя посочи, че с времето форумът е станал устойчив, като „виновници“ за създаването му са Начо Културата, Ди Киро,. Георги Божилов-Слона и изтъкна, че в този формат са участвали най-големите родни художници и чрез него можем осезаемо да усетим развитието на българското изкуство.

Ето какво още каза директорът на СГХГ Аделина Филева: „Знаем всички какво е плацебо. То се ползва в две посоки, от една страна психолозите правят своя експеримент да видят как чрез измамни таблетчици или сиропчета психиката на човека въздейства на неговото тяло, за да се излекува то само, а от друга страна са хитреците, които печелят от това.  Тук посоката е друга. Нашите художници не са хитреци, но работят с нашата психика, изключително умели са. Бих искала да поздравя и 9-мата, защото те показват едно владеене на занаята. Това означава, че когато творбите са създадени по този начин, много бързо се потапяш в техния свят и забравяш как точно са направени. Така, веднъж, през техния професионализъм, а след това през всяка тема избрана от тях, те успяват да ни въведат в този свят на плацебото, да ни въздействат. Те, разбира се не ни въздействат непременно положително. Тук не се търси комфорт за публиката. Тук се търси самото преживяване. Те могат да ни ядосат, раздразнят. Кое е всъщност по-важното - те не ни оставят безразлични“.

Тази есен Национални есенни изложби в Пловдив отбелязват петдесет години от първата изложба, в двора на Атанас Кръстев (Начо Културата) от акварели на Георги Божилов, дала началото на този най-дълголетен форум за съвременно изкуство в България. По този повод екипът на Национални есенни изложби подготви уеб сайт, в който не само да представя настоящото издание на форума, но и неговата дългогодишна история. През 2016 г. част от проекта „Портрет на публиката“, подкрепен от Национален фонд Култура по програма Публики, стартира проучване на историята на Национални есенни изложби. За първи път на едно място се събраха различни публикации за форума, проучиха се лични архиви на художници и куратори, каталози от различните издания и пр. Част от резултатите от това проучване са представени в уеб сайта на форума: http://autumnexhibitions.weebly.com/. Работата по изследването, архивирането, попълването и актуализирането на информацията, публикувана в сайта продължава.

ПЛАЦЕБО
Национални есенни изложби Пловдив 2017

БАЛАБАНОВА КЪЩА:
МАРИЕТА ЦЕНОВА- ФОТОГРАФИЯ, първи етаж
ИВО БИСТРИЧКИ- живопис, дълбока зала
ЗОРАН МИШЕ- графика, сводеста зала
ВАНЯ ГОДЖЕЛОВА- живопис (дебют), двор

КЪЩА ХИНДЛИЯН:
ВАСИЛ КОЛЕВ -VASSILLO- графика, веранда
ВАСИЛ МАРГАРИТОВ- скулптура, двор
СТЕФАН ИВАНОВ- скулптура , мааза

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
РАДА ДИЧЕВА- пространствени композиции, двор
РАДОИЛ СЕРАФИМОВ- живопис, зала


Организатори на ПЛАЦЕБО Национални есенни изложби Пловдив 2017 са Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и фондация „Култура и съвременност“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…