Калоян Илиев – Кокимото представи свои произведения в U PARK

Стефка Георгиева

За Кокимото, както ще го наричаме по-нататък в текста, за по-кратко, чух за пръв път миналата година, когато Църквата, без никакво чувство за хумор, реши да забрани една от неговите изложби, които е крайно недопустимо, имайки предвид, че живеем в демократична република, в която е редно да има свобода на словото и изразяването. Определено най-характерното нещо при него е яркият му стил, чрез който се изразява. Понякога съчетава работата на различни автори, за да създаде нещо ново, пречупено през личния му поглед.

В момента в U P.A.R.K. е представена новата му изложба „Морско бягство (от действителността)“. Изложбата се състои от серия картини (условно ги наричаме така), които Кокимото нарича „Морски пейзажи“. Той представя морето в различните му състояния, като разиграва различи сценарии върху платната, които всъщност са навигационни карти Хидрографската служба на Британското адмиралтейство. Върху тях Илиев добавя различни дигитални изображения, които осъществяват сценария и сюжета на творбите. 

Картините определено са свежи и новаторски и ме връщат в период от детството ми, през който бях запалена любителка на картографията и се опитвах да си набавя карти на какво ли не. Весело и по детски наивно ми стана, когато видях работата на Кокимото. Чудесен е мостът във времето, който се опитва да направи. Хартиените карти вече почти не се използват и сякаш имат стойност само за колекционерите. Само че след миг нещо силно ме смути. Всъщност не знаех какъв е смисълът на това нещо, някак си не го разбирам. Според него той „рециклира карти като ги превръща в произведения на изкуството“, защото маринизмът имал нужда от осъвременяване, по мнение на автора. Да, весела и забавна атмосфера създават картините му, но трудно бих определила апликации на дигитални изображения върху карти за изкуство. Всъщност с огромно удоволствие бих закачила негова работа вкъщи, защото виждам  работите му като изключително позитивни и създаващи настроение, но обявените цени рязко ме разубедиха.

Ден по-късно все още се чудя – хареса ли ми тази изложба или не и отговор нямам. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…