„Брутално” ми се плаче от книгата „С@мот@“ на Мартина Дечевска

Стефка Георгиева

Ако някога имате нужда от блестящо представяне, помолете Александър Секулов да го направи. Може би ако снощното представяне на книгата „С@мот@“ на Мартина Дечевска беше направено изцяло от него, щях да да си я купя. Може би. Да ама не. Контраста между излезлия пред публиката на Spirt&Spirit Любен Петков и младата авторка след него беше толкова рязък, че беше трудно да възприемем всичко, което чуваме.

Излиза Дечевска на сцената пред публиката, започва да говори и… Точно там всичко приключи. Първо Мартина нарича романа си „моето дете“ r след това „продукт“, а това нещо има претенции да бъде част от литературното изкуство. Не съм шокирана от жаргонните думи в романа, нито от това, че може да бъде сравнен с 50-те нюанса сиво на Джеймс. Най-стряскащ ми е фактът, че това бива класирано като съвременна българска литература. Само дето е литературно колкото книгата на Емил Конрад, като направим важната уговорка, че влогърът съвсем не твърди, че е писател. Момчето си каза, че води влог и е написал нещо, което не може да определи много ясно, но няма претенции за литературната му стойност. Но Мартина има такива.

Наистина се опитах да я прочета тази книга. Насилих се за цели 30 страници и повече не издържах. Колкото и положително настроена да се опитвам да бъда към младите автори като Августин Господинов, който е поет точно колкото Дечевска е писателка, някак си ми се губи естетическото и красивото в тези книжлета. Ако Августин омаскари българската поезия със стих от рода „който чука не мие чиниите“ и тем подобните му дълбоко философски разсъждения със сексуална нотка, то Мартина направо се подиграва на литературното изкуство. Грубо-негрубо, за пръв път в живота си се радвам, че младото поколение емигрира. Или поне част от него.

След като младата писателка няколко пъти повтори, че от 4 години живее в Америка и по-конкретно Ню Йорк, се запитах „Ами защо не си издава книгата там?“. Пък вие сами си отговорете на въпроса защо издава книгата си в България сама, а не чрез издателство.

Небезизвестен факт е, че сексът продава. Питам се колко хора ще си купят тази книга, само заради садо-мазо елементите и „бруталните сексуални сцени“, както бяха описани от авторката? Брутално това, брутално онова… Много неща бяха определени по този начин, но на мен най-брутална ми беше самочувствието и подценяването на другите. Чудесно е, че на 25 години се опитваш да направиш нещо значимо, лошото е като се вземеш твърде на сериозно. „Нямаме нужда да минаваме бариери и да минаваме нечие одобрение, за да излезем с нашето изкуство.“ В такъв случай къде останаха съвременните критици? Заличихме ги от света ли? От друга страна Мартина каза: „Книгата е продукт на моето изкуство“, което твърдение оставя изкуството извън книгата, но тя се оправда с това, че „не възприемам нещата по такъв начин, може би защото все пак от 4 години живея в Щатите“, а ние простосмъртните в малкия Пловдив явно не сме толкова отворени към света.

В представянето си, Мартина Дечевска не пропусна и да натърти, че е журналист, работил в престижни медии и телевизии у нас. Супер, браво на нея. Журналистът Мартина може би се справя добре. Но писателят Мартина малко ме уплаши с изявлението, че романът й най-вероятно щял да има продължение. Кому е нужно? На българите им трябва живо изкуство, пулсиращо, стойностна литература и обсебваща музика. Красиво ни трябва на нас, а не поредната разредена боза, с която да ударим дъното на деградацията. Нестойностни неща имаме много, повече не са ни нужни.  И моля ви, УМОЛЯВАМ ВИ, не я поставяйте до автори като Любен Петков в литературните си четения, защото ми се плаче. „Брутално” ми се плаче!

И за да не бъда чак толкова крайна, ще си призная: две неща ми харесаха в тези безкрайно дълги 55 минути на представянето. Първото е, че Дечевска се опитва да разисква темата за насилието. Не че й се получи много добре, но желанието да пише за нещо по-сериозно  от литературно садо-мазо порно е похвално. И корицата на книгата ми хареса. Браво на Александра Рамирез за нея.

Литературното четене на тази мъка приключи със „стих“ на Дечевска, прочетен от Александра. Мартина, не и го причинявай повече това на момичето. Размирез е прекрасна и талантлива, но тя рисува, не изнася рецитали. С говорни дефекти и притеснение е трудно да се четат „стихове“ пред публика.

3 comments

  • Comment Link Мартина Г. Мартина Г. Мар 27, 2015

    Аз от този надраскан текст "статия" освен злоба друго не долавям. Мисля, че много лично сте приели всичко, казано от Мартина и не мисля, че е професионално да се изказвате и за книгата при положение, че сте прочели 30 страници. Съдите строго и според мен крайно субективно. Мартина е земна и с изказването си за това, че живее в Ню Йорк не е имала за цел да каже, че ние в Пловдив не сме отворени към света, а че има друг поглед, който вие няма как да имате, нито аз. Аз мисля, че няма смисъл да идвате на такива представяния и да пишете, ако ще е само злобно редене на думи, за да покажете вашата "високо интелектуална критична мисъл". По-добре запазете злобата за себе си. Александра прочете стихотворението чудесно, мои приятели се възхитиха от прекрасния и глас, а следва да знаете, че последното изречение е направо грозно и ми подсказва колко повърхностно сте оценили тази проява, а изглежда и цялата вечер.

  • Comment Link Даниела Даниела Мар 27, 2015

    Извинете, но няма как да се въздържа от коментар. Първо, не знам дали въобще има смисъл да коментирам субективното Ви мнение по книгата. Особено след явния намек, че вие смятате за уместно да сравнявате произведенията и познанията в сферата на литературата, на Любен Петков, с тези на Мартина. Да, тя е млада, да всичко това е ново за нея, но нужно ли е такова отношение? В думите й нямаше и капка от самочувствието, което Вие й придавате. Може да не я познавам съвършено, но достатъчно пъти съм разговаряла с нея и мога да кажа, че Мартина е здраво стъпила на земята, работила е по тази книга изключително усърдно и не си мисли за някаква спасителка на българската литература, а Вие очевидно смятате, че това е нейната лична и арогантна преценка за себе си. Какво като спомена думата продукт? Къде, моля Ви, кажете ми, къде в съвременната литература вече не се споменава тази тематика? Някой да не би да е нападал Фредерик Бегбеде, или нека бъдем по-близо до дома- Захари Карабашлиев, който по неговите думи пише, само когато има нужда от това, дори е споделял, че паричните нужди са причината, подтикнала го към писането, но нямаше никаква негативност към него въпреки изказването. Да не би Андри Уорхол да не е превърнал достатъчно продукти в изкуство? Продукт и изкуство. Изкуство и продукт. Вие, като че ли, сте тази стояща високо в небесата щом имате толкова "екзистенциални" мисли за изкуството, подтикващи Ви към нападки. Да оставим всичко това на страна. Може би и моето мнение по въпроса е субективно. Може Мартина да не Ви е харесала, както и книгата й. Всеки има различен вкус, литературата има различни жанрове. Това, което наистина издаде същинската Ви злоба, бе последния коменар. Как си позволявате да говорите подобни неща? Александра Рамирез е страхотен човек и близка приятелка на Мартина. Тя прочете стиховете с любов към приятелката си, с искрени чувства. Публиката беше трогната, коментираше се колко мил е бил този жест. А Вие какво пишете във вашата статия, която смея да кажа е продукт на злоба. Че е човек с говорен ефект, че не бива да й се причинява това да чете отказ от книгата на приятелката й. Трябва да се засрамите, ако не за друго, точно за този студен и ненужен коментар от ваша страна.

  • Comment Link Емилия Емилия Мар 26, 2015

    Не мога да се въздържа и да не кажа още веднъж: браво, браво на мен, че не си го причиних и си тръгнах преди това "велико" представяне!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…