КОЕ Е СЛЕДВАЩОТО ГОЛЯМО НЕЩО В ИГРОВАТА ИНДУСТРИЯ?

Паулина Гегова

Компютърните игри не са това, което бяха. С всяка изминала година технологиите се развиват и ако си направим равносметка от преди 20 години, едва ли някой би повярвал, че ще се стигне до тук. Дигиталният свят напълно обзе обществото, завоюва го без войни, със собствената воля на играчите. А всичко почна с едно Нинтендо, едни танкчета и Super Mario. Сега всичко е с пъти по-супер! Гейминг индустрията се превърна в бизнес, каса за пари. Но най-вече, да си геймър е супер актуално! Световното по LOL Има повече гледаемост от турнира на Уимбълдън, защо тогава се учудваме, че все повече младежи, а и не само, се занимават професионално с изготвянето на все нови и нови игри? 

Вчера, в Пловдивски културен институт се състоя Plovdiv Game Jam 2016, който ще продължи до 31ви януари, а интересът бе толкова голям, че до година традицията ще се повтори. Водеща на лекцията "Кое е следващото голямо нещо в игровата индустрия", беше Хелиана Велинова, която ни представи участниците Ивайло Коралски, Васил Николов, Мария Камарашка и Ели от Next tv. Всеки един от тях сподели своите мисли, очаквания и проекти със слушателите. 

Започваме с Ели!

Ели е позната на геймърите от Next tv. Тя прави ревюта на стари и новоизлюпени игри и води стриймове. Организира събития през седмицата, включително турнири, в които всеки може да участва. Телевизията е с ясната цел да намери подходящи членове за отбор, който може да се класира на световните гейминг първенства и да представя България, която до сега не е имала участник. За съжаление, стриймърите в държавата, които имат многобройни гледания са малцина. При нас, този вид забавление не е толкова популярен, колкото в чужбина. Но Ели споделя, че според нейните наблюдения, публиката обича да гледа най-вече електронен спорт (E-sports), логически игри, които развиват мисълта и разбира се - League of legends! 

Ивайло Коралски е съосновател на Kyodai – родно инди студио, разработващо дебютния си развлекателен софтуер в Unreal Engine 4. Те ще наблегнат на едно от най-очакваните явления на родна почва VR (виртуална реалност). Звучи доста sci-fi, но проектът вече е на лице, макар и още далеч от съвършенство. Идеята е, че играта се играе с каска и 3D очила, за да усетиш, че потъваш в напълно различен, заобикалящ те от всички страни, свят. В играта има сцена, в която се намираш в зала с прозрачен таван, от който се вижда космосът. Той е толкова реален, че чак е невероятно. Това е една ужасно обещаваща, но в същото време подвеждаща технология, защото на доста хора им става лошо и се замайват от очилата и облъчванията, навлизащи централно в мозъка. Също така залъгва само две от сетивата - визуалното и слуховото. Това са дефекти, които екипът смята да изчисти, но всички осъзнават, че процесът е сложен и ще отнеме време. Може би години. Бонусът е, че зад него стоят сериозни имена като Sony, Facebook, HTC и други.

"Маркетингът е 50% от успеха на едно заглавие, защото за всеки човек "качественото" е различно."

Васил Николов е game designer за Gameloft България. Той разработва мобилни игри и точно в тях вижда бъдещето. 

"Интересното е, че мобилният пазар се разраства изключително бързо. Само за последната година с 200%-250%". Мобилното е достъпна платформа и в един момент може да измести останалите като Playstation и PC кабела. Хубавото при мобилните игри е, че те са винаги в джоба или чантата ни и предлагат един фин вариант на гейминга. Тук мненията са двупосочни, но предполагаме всеки си има вкус.

Мария Камарашка е на напълно различно мнение от колегите си. Като PR & Event Manager в GplayTV, тя смята, че най-новият хит, който все повече ще навлиза в ежедневието ни е Steam box-a. Това е, така да го наречем, портативен компютър, който можеш да разнасяш навсякъде със себе си. Може да се модифицира с какъвто и да е хардуер, удобен и компактен, но за жалост скъп. Цената му варира около 2000лв, като се очаква тя да спадне до 600 долара, което също не е по джоба на всеки. Въпреки това, игрите са винаги вътре в steam acount-a и могат да се споделят с приятели, което дава един социален елемент, липсващ при играта на телефон или компютър. 

Макар и четиримата специалисти да са несъгласни един с друг, всички са убедени в едно - технологиите се променят със скоростта на светлината, така че нищо чудно след 10-20 години да излезе и холограма или както се изрази Васил - чип, имплантиран в мозъка.  

Самите те не могат да кажат със сигурност кой ще е следващият хит, но се предполага, че ще е някое от горе изброените. Явно времето ще покаже, а до тогава, всеки геймър може да се забавлява с това, което го влече, било то модифицирано или класическо. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…