Спортен комплекс с озеленена покривна площ е предложението на Райна Бояджиева

Лариса Илиева

Ако архитектурните макети и проекти са ви слабост, а още не сте се разходили до Кино Космос, го направите, защото времето на изложението почти привърши.

В момента тече Оne architecture week, където можете да се докоснете до изключителните проекти на български младежи, избрали пътя на архитектурата. 

В рамките на сградата на Кино Космос можете да разгледате дипломните работи на няколко завършващи студента, като искаме да обърнем внимание на една работа, насочена към спорта. 

Става дума за проекта на Райна Бояджиева, която избира да даде на Пловдив всичките усилия по работата си и в частност – макет на спортна зала, предвидена в близост до гребната база на града. 

Идеята за нова спортна зала е отговор на необходимостта на град Пловдив от съвременна арена за спортни и културни събития. Парцелът на залата се намира до главния градски стадион и е част от най-големия спортен комплекс  в Пловдив, който включва гребна база, игрища, места за отдих и базата на спортното училище. 

Градоустройствената ситуация на залата е особено интересна, защото в нея се преплитат градът, природата и спортът. Сградата включва арена за 7000 зрителя, различни тренировъчни, спортни, конферентни зали и гастрономия. 

Архитектурният план на сградата има за цел постройката да наподобява хълмистия релеф на Пловдив, като именно това символизират нагънатите покривни плоскости. Предвидено е площта, която заемат покривите на залите, да бъдат озеленени и оформени като закрит парк за посетители.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…