Картините са с изключително ниски цени, за да може повече хора да си ги позволят

Тя черпи вдъхновение от всяка частица от заобикалящата я природа

Екатерина Стоянова

На този тъй прекрасен празник – денят на жената, 8-ми март, една креативна дама откри изложбата си „Хоризонти“ в Етнографския музей. Художничката е от Русе и за пръв път представя изложба извън родния си град. Картините й са меки и нежни – като душата на жена, представящи величието на природата.

Цветана Велкова живее в цветен и интересен свят – този на художника.  Тя може да бъде вдъхновена както от великолепна, величествена планина, така и от, на пръв поглед - обикновен, но не съвсем, слънчоглед. Нейната любов към природата и рисуването е нестихваща, музата често я навестява и тя неспирно твори. Любимото й време за художествени изяви е зимното, защото тогава е по-свободна и може изцяло да се отдаде на създаването на красивите картини.

Тя всяка година рисува по един еделвайс, като картините с точно това цвете сякаш са най-купувани. Самата китка е трудна за изобразяване, защото е мъхеста и детайлна, много е красива и символична за страната ни. Освен еделвайси, тя рисува всякакви други цветя, включително и полски макове – нежни и крехки. Нейните картини изобразяват също пейзажи и натюрморти, а хората са забелязали, че има и картини с история. Пример за такава е една картина, изобразяваща мъж и жена, седнали, облегнати един на друг, наблюдаващи пейзажа. Същата картина, но с две деца – момче и момиче, е нарисувала по-рано през годините. Художничката се пошегува, че те двамата вероятно един ден ще остареят.

Жената е ведра и усмихната, но вярва, че всичко върви напред и миналото няма да се върне, онази човешка любов и уважението към природата, които са таяли в душите си хората, днес не е толкова силна, сякаш. Нейното виждане не е толкова песимистично, но, все пак, тя сподели, че не вярва в пълноценното бъдещо подобряване на екологичното ни състояние. Хората рушат и ще рушат, но се надява да види някаква светлинка.

Художничката е посещавала града под тепетата неведнъж и е очарована, макар случващото се напоследък. Запозната е с действията, свързани с тютюневия склад и е разочарована, също като нас.

Картините й са на изключително ниски цени, в сравнение с останалите на художествения пазар, което буди у колегите й любопитство – защо е така? Така е, защото тя е изключително щастлива, когато продаде картина, понеже купувачът отнася вкъщи част от нея. Щастлива е, когато види, че хората харесват и ценят това, което прави и е изключително доволна, види ли усмивка, родена от наблюдаването на нейно творение.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…