Сред произведенията бяха изложени както абстрактни мозайки, събуждащи въображението, така и пейзажни, а черешката на тортата бе невероятната икона, изработена от Тижен Чауш

Ще се проведе уъркшоп в Нощта на музеите, където младежите от НХГ ще покажат как се редят мозайките, а всеки, който поиска, ще има възможността сам да нареди нещо.

Екатерина Стоянова

По случай 40-годишния юбилей на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, нейни възпитаници от X и XI клас представиха изложба на свои оригинални мозайки в Малката базилика. Техните композиции са съставени от всякакви естествени камъчета, залепени с цимент. Причудливите и красиви картини показват колко усърдно са се трудили децата, притежаващи както прекрасен художествен талант, така и огромно търпение. За изработката на една мозайка е необходимо изключително търпение, работата е пипкава, деликатна, дори доста трудна. Изисква огромно старание, силно внимание и отдаденост. Сред произведенията бяха изложени както абстрактни мозайки, събуждащи въображението, така и пейзажни, а черешката на тортата бе невероятната икона, изработена от Тижен Чауш, ученичка от гимназията, отдала огромна част от времето си на нея. Тя ни разказа колко много труд е вложила и колко приятна е тази дейност за нея, въпреки трудностите. Възпитаничката на гимназията е започнала изработването на иконата през месец октомври, отделяйки около 3 месеца за завършването й. Иконата е много красива, съчетаваща в себе си различни цветове и много развита детайлност. Камъните в мозайката са перфектно подбрани и наредени, а за тях Тижен сподели, че учениците сами ги изрязват. Представете си колко време отнема целият процес – избирането на материали, изрязването на камъчета, посипването с цимент, реденето... И всичко това се върши от тези прекрасни младежи с много любов! А още повече любов и дълбока религиозна привързаност и усещане се изискват при направата на мозайка-икона. По нея си личат добротата на авторката, нейната преданост и чистото й сърце.

На откриването присъстваха директора на училището и преподавателите по стенопис - Атанас Камешев и Кристина Кутлова, които с усмивка разказаха за училището, децата, произведенията им, самата изложба и бъдещи проекти. Те разкриха, че гимназията ще проведе уъркшоп в Нощта на музеите, където младежите ще покажат как се редят мозайките, а всеки, който поиска, ще има възможността сам да нареди нещо. Това е чудесно, тъй като този тип изкуство е трудно, но хората не осъзнават това. Гледайки как се сътворява една картина и участвайки, човек може да се потопи в процеса и да усети цялата магия на всяка частица от него.

Художествената гимназия може да се похвали с великолепни таланти и приветлив дух – дали заради празниците, събитието, или по друга причина, не знам, но всички изглеждаха като едно голямо, щастливо семейство. Усмихнати и чаровни, представителите на Националната художествена галерия просто сияеха.

 

Тижен Чауш е участвала и печелила няколко конкурса от областен и държавен характер, а в момента се готви за нов, в който ще участват творци от цяла България, борейки се за първо място и стипендия. Малко притеснена и много щастлива и обнадеждена, тя ще даде всичко от себе си, за да спечели. Понеже е в 11-ти клас, тя е започнала да се чуди с какво ще се занимава, след като завърши. Много й се иска да продължи със стенопис и изработка на картини-мозайки, но, за жалост, този вид изкуство сякаш не е толкова популярен в България. Тя се притеснява, че няма да срещне достатъчно интерес и за професионална кариера в тази насока няма бъдеще. Въпреки че се развива все повече с всеки нов ден, за нея това, вероятно, ще остане на втори план. Не е ли тъжно? Малко хора се интересуват от изкуство, особено от този вид. Погълнат от забързаното ежедневие и безкрайните си грижи, Човекът спира да обръща внимание на красотата. Въпреки това, Пловдив е Европейска столица на културата, което ме обнадеждава!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…