Картините на покойния Кольо Карамфилов се възродиха от пепелта

Паулина Гегова

Когато сме единни, сме по-силни. Когато сме истински, сме хора. Хора от общото цяло! Хора със своите красоти, своите трепети, своите различния и прилики. Българи, роми, турци, арменци, всички сме чеда на родината си, всички ни обединява едно и също. Всички имаме проблеми, но и копнеем за еднакви неща - просто да сме щастливи и усмихнати. Мултимедийната инсталация "Лични местоимения: Ние, Вие, Те", показва точно това единство, тази искреност, тази връзка между отделните индивиди, както и между личност и природа. 

Автор на проекта е Сава Цонев, координатор - Мила Ненова, режисьор - Петко Манчев и композитор - Вес Рей от Норвегия. За пет минути, повтарящи се на седем мултимедийни екрана, се въртят снимки на фотографи от цялата страна. Пловдив, София, Кюстендил, Плевен, планините и полята ни, всичко е събрано на куп, за да покаже приказността както на България, така и на обитателите й. Хората, присъстващи в селекцията на снимките, са тези от улицата. Не тези, които виждаме на широкия екран, а нашите приятели, нашите съграждани, нашите познати и онези, непознатите. Опитваме се да вникнем в тях, да разкъсаме анонимността им, да разберем какви са, чрез най-дребните подробности като погледа, луничките по бузите им, извивките на устните им, гримасите и мимиките. 

Изложбата завършва в Пловдив, като от 31-ви до 3-ти юни ще се помещава в Баня "Старинна", а от 6-ти до 9-ти ще гостува на ОУ "Димчо Дебелянов" в Столипиново. Децата са ясна целева група на проекта, за да подпомогне зараждането на културни ценности в тях. Да се докоснат до изкуството още от малки и да се влюбят в него. Любов, която може да роди изключително сладки плодове. 

В снимковия материал може да се види много. В който и момент да се влезе, усещането е различно. В предишните градове, някои посетители са стигали до сълзи, други са сядали и са наблюдавали по половин час. Тази платформа е избрана, защото екипът следи съвременните технологии, които се използват в изкуството, от известно време и смята, че този метод е достъпен и ненатрапчив. Особено възприемчив за младото поколение.

Ако трябва да разделим фотографиите, бихме ги разделили на три части. Първата обхваща четирите елемента - въздух, вода, земя, огън. Втората показва забавляващият се човек. Танцуващият, пеещият, защото в радостта всички сме по-искрени. Последната част събира лицата на градовете. От бохемска София, през по-малките градчета, до хилядолетния Пловдив. 

Не сме търсили национално познати лица. Няма провокация, няма конфликт. Целяхме да покажем позитивизъм, новината да е добрата новина. Съчетахме фотографиите с картините на Кольо Карамфилов, защото той говореше за всичко това, приживе. Казваше много истини. Именно той дава есенцията на посланието, което искаме да предадем и на останалите, споделя Мила Ненова.

От самите фотографи присъстват три пловдивски имена - Соня Станкова, Тихомир Пенов и Юлиан Георгиев. Техните колеги от другите градове са Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Тина Халкова, Мариела Панева и Цветан Чатъшки. 

Дори след края на инсталацията, екипът на Фондация "Ние, Вие, Те" ще продължи да я представя на нови места, може би с нови добавки. Това е едно нежно приключение, което си заслужава да се изживее. Усещането, което оставя в сърцата е топло, леко носталгично и крехко. Кара те да оцениш малките неща и големите красоти. Кара те да загърбиш различията и да видиш прелестното в неподправеното.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…