Алтернативният поглед върху съвременното изкуство превзе Кино Космос

Обща изложба на няколко различни занаяти бе открита вчера в кино Космос. Тя е свързана с One design week и представя резултатите от труда на различни творци. Включени са BULGARIAN ORDINARITIES | DUTCH ODDITIES, MATERIALITY BRUTALITY, FFF, LOST IN TRANSLATION. В цялата зала на кино Космос са разположени причудливи произведения от бетон, метал и др.  По стълбите са разположени различни бетонови скулптури, вдъхновени от градската обстановка. Пред стълбището ще видите материалите в процеса на обработка, преди да са напълно готови. Интересно е било времето на приготвяне, когато цялата зала на киното е представлявала една прекрасна работна площадка.

Дизайнери от различни страни са работили по общи проекти и имат прекрасни резултати. Тяхното общо творчество е почва за приятелски отношения, каквито, изглежда, не липсват. По време на 10-дневната работилница на MATERIALITY BRUTALITY, например, забавлението изобщо не е липсвало. Тя се е провела в залата на самото кино, където дизайнерите са работили с предпазни екипировки и широки усмивки. Част от процеса на работа също е представен на изложбата, заедно с вече готовите циментови произведения. Те са вдъхновени от градската среда и представляват алтернативен поглед върху съвременното лице на Нордическите страни. Колективно са изследвани новаторски подходи при използването на материалите, като откритията формират крайния обект. Това ни разказа координаторката на MATERIALITY BRUTALITY, Мила Чорбаджийска, която също е участвала в подготвителния процес.

Бе организирана презентация, в която творците запознаха останалите със своята дейност и вдъхновение. Метални парчета бяха раздадени на присъстващите, които трябваше да ги свържат и да построят с тях шкаф или каквото друго успеят. Изглеждаше много забавно и приятно. За презентацията бяха подготвени обособени за седене места, сред които имаше 2 много интересни пейки. Те са свързани с доверието между непознати хора. Как? – балансирани са върху дървени трупчета и се клатят. Ако някой седне само от едната страна, пейката ще се наклони. Ако има по един човек по средата и от двете страни на пейката, тя ще стои права и балансирана. Разбира се, ако има само един, пейката няма да се наклони докрай, заради прикрепените за нея дървени крачета, опиращи в земята при наклон до определен градус. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…