Изложба на Иван Пенев „Живопис и мозайка” бе  открита вчера в Балабановата къща. Събитието се организира от Общински Институт „Старинен Пловдив”.

Иван Пенев е роден на 13.08.1945 г. в гр. Кюстендил. Завършва ВИИИ ”Декоративно - монументална живопис” при проф. Г. Богданов. Главен уредник е в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора” - Кюстендил. Работи в различни техники: стенопис, мозайка, живопис, стъклопис. На базата на конструктивна рисунка изгражда своите творби - пейзажи, портрети, многофигурни композиции.

Негови творби се намират в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора” – Кюстендил, както и в частни колекции в България, Франция, Австрия, Германия, Перу, САЩ, Кипър, Македония, Швейцария и Англия.

”Живопис и мозайка” е събирателна изложба от последните творчески изяви на художника в Кюстендил и Сапарева баня. Това е трета изложба на Иван Пенев в Балабановата къща.

Живописта (малък формат; маслена техника) е представена от 29 творби- автопортрета на твореца и пейзажи от Пловдив, Кюстендил и околностите. 

Мозайката (малък формат; смалт, обикновен камък, стъкло) е представена от 19 произведения- абстрактни композиции в топла и студена гама.Мозайките са декоративни пластики, а три от тях са тематични-Помпей, Богородица и портрет на стара дама.

Иван Пенев е бил отдаден цял живот на изкуството, а неговата естетика и професионализъм са доказани във времето.Изключително деен творец е,  има и много ученици.Живописта му е поетична, гледайте и се радвайте на неговите слънчеви произведения, обърна се към публиката Матей Матеев-художник и бивш уредник на галерия „Златю Бояджиев”.

Творбите ми са малък формат, подходящи за всеки дом, не са претенциозни, а реалистични и човешки, каза авторът.

Любителите на изкуството могат да разгледат изложбата до 15 януари 2017 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…