Целта на ателието е да се заинтригува публичното приемане на архитектурен анализ, който идва отвън, но на базата на конкретни нужди за Община Пловдив с цел бъдеща конкретна работа по тези проекти

Студенти – участници в проведеното в края на миналата година,  БЪЛГАРО-ФРЕНСКО АТЕЛИЕ: „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“ представиха резултатите от проектите си вчера в Балабановата къща в Стария град. Събитието бе официално открито от Минко Кафтански - директор на ОИ „Старинен Пловдив”, който приветства младите хора за усърдната работа. „Смели, талантливи и много професионално разработени идеи“, обобщи видяното директорът на Стария град, като пожела на участниците да продължат да творят все така вдъхновено, да преследват мечтите си и да успеят да реализират в професионалния си път и най-смелите си идеи. 

Темата на българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“ се вписва в клъстер "Градски мечти" в проектната платформа ТРАНСФОРМИРАНЕ от програмата на "Пловдив – ЕСК 2019". Трансформиране е платформата, която разработва нови подходи в образованието на младите хора, но също се отнася и до преобразяване и подобряване на градските пространства. Задачата беше включените студенти от специалностите архитектура, урбанизъм и етнология да създадат интердисциплинарни екипи и чрез колективната работа да обменят опит, изследователски методи и практически умения. В инициативата взеха участие 35 студенти, от които 25 от Висше училище по архитектура „Ла Вилет“ (Париж), 5 студенти от Университет по архитектура, сградостроителство и геодезия (София), 5 студенти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, както и организаторите от дружество „Цветоскоп“, базирано в Париж. Четирима преподаватели –доц. Елена Малджиева, доц. Краси Кръстанова, арх. Мария Лопез Диаз и арх. Елена Димитрова подпомагаха работата на младежите по изготвяне на проектите. Партньорството между учебните институции е на база подписан договор за дългосрочно сътрудничество, подкрепен и от страна на Община Пловдив. Проектите са свързани със стратегически обекти в град Пловдив-Тютюневия град, кино „Космос” и площад „Централен”, връзката между Капана и Стария град и представянето на един общ архитектурен ансамбъл на фона на събитието „Пловдив-културна столица на Европа 2019 г.”.

Целта на ателието е да се заинтригува публичното приемане на архитектурен анализ, който идва отвън (от чужбина), но на базата на конкретни нужди за Община Пловдив с цел бъдеща конкретна работа по тези проекти, коментира архитект Цвета Кирова от Сдружение „Цветоскоп“, базирано във френската столица Париж.

Естествено, че живата връзка между хората е най-важното нещо, нищо не може да я замени, въпреки дигиталната връзка, която имаме тук, каза архитект Мария Лопез Диаз.

Това БЪЛГАРО-ФРЕНСКО АТЕЛИЕ е своеобразна възможност за обмен между българската и френската култура и опит, допълни доц. Краси Кръстанова.

Участниците  в  4-те ателиета: Ателие Тютюнев град; Ателие „Стария град и Капана“, „Улица на занаятите“; Ателие „Кино Космос“ и Ателие „Реката“, след тримесечна работа в периода от ноември 2016 г. до януари 2017 г., реализираха 4 урбанистични съвместни разработки и 21 индивидуални проекта, от които 14 за Тютюневия град, 2 - за Централния площад и връзката му с Капана и Стария град, 3 - свързани с кино „Космос” и 2  малки разработки на разходка север-юг, което включва и река „Марица”.

Едно от най-интересните предложения бе за пешеходна зона и еко квартал в Тютюневия град, както и ателиета за обучение, рециклиране и трансформация на стари предмети, нови услуги  за гражданите, включително агропазар и производство на плодове и зеленчуци с био ресторант. В културен аспект впечатление направиха предложенията за създаване на музей на тютюна, ателиета на артисти, културен център, който да си кореспондира с кино „Космос”, както и разпространяването на педагогически ателиета в градската среда, където гражданите, децата, студентите и артистите да осъществяват връзка помежду си. Разработките бяха онагледени с графични платна със снимки, чертежи, 3D композиции, кратък филм и макети. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…