Безценният архив крие Слепченски апостол от 12-ти век, Офорти на Рембранд, най-малката и най-голямата книги

Американски информационен център откриват в библиотеката

Народна Библиотека Иван Вазов не е просто сграда, статичен мастодонт, а една супер динамична културна институция. Това доказват ръководството и екипа в последните две години- десетки събития и инициативи, много изненади, иновации, много нови читатели и най-вече почитатели. За живота, съвременното състояние и тайнствата на Народна библиотека "Иван Вазов" разказва директорът й Димитър Минев пред Паулина Александрова и КАПАНА.БГ.  

Животът на Народната библиотека в съвременния свят на интернет

В новото модерно време, в което живее днес библиотеката, тя се е ориентирала в създаването на повече удобства на читателите - по-бързо обслужване и лесен електронен достъп, адекватен на епохата на интернет. Вместо някогашното дълго ровене в архивите, потребителите могат за секунди да си направят справка за нужната им книга и да я запазят от вкъщи. 

С избирането ни за Европейска столица на културата 2019 животът в Пловдив неминуемо ще се промени във всички сфери. Нашата основна идея е да модернизираме и популяризираме богатствата на Народна библиотека Иван Вазов. Насочили сме усилията си към интерактивните новости, които да са лесно достъпни не само у нас, но и навсякъде по света.

От 5 години насам е започнал процес на дигитализация на писмените паметници. За целта НБ"Иван Вазов" работи съвместно с преподаватели от Филологически факултет на Пловдивския университет. Около 60-70% от това богатство вече е дигитализирано и може да се види на сайта на библиотеката. Към всички ръкописи е приложено и подробно описание в MARC формат, което позволява достъп от целия свят. Там може да се намери подробна информация за материала, мастилото, размера и всички останали характеристики на писмения паметник.

В края на месеца ще се открие и новият Американски информационен център. Информацията за него е предоставена директно от Американското правителство в електронна база данни. Той открива много нови възможности за електронно обучение от университетите в Америка. Това е третият Американски информационен център у нас.

Тайнствата на библиотеката

Народната библиотека пази изключително ценен фонд, достъпът до който бе силно ограничен, поради предпазливост да не бъдат повредени или унищожени писмените паметници. Тук се съхраняват старинни ръкописи, като най-старият  е Слепченски апостол  от 12-ти век. Много средновековни пергаментни ръкописи също са част от ценната пловдивска колекция. Славянската ръкописна колекция е съставена от над 160 писмени паментици. Освен славянски, във фонда на библиотеката има и много гръцки и османо-турски старинни писания.  С процесите на дигитализация, вече е възможно всеки да ги разгледа безплатно от личния си компютър. До края на годината цялата Славянска писмена колекция ще бъде качена на сайта на библиотеката. 

В библиотеката намират мястото си най-голямата и най-малката книга. Най-малката е с размер 1,5см, чете се само с лупа и съдържа тезиси на Тодор Живков. Най-голямата е второто издание на"Птиците". Нейният размер е 1,50/80см. Първото издание на тази книга в света беше продадено за няколко милиона долара преди години.

В ресурсите на библиотеката е и изключително редкият сборник "Офорти на Рембранд". В света са създадени само 500 бройки от него, а днес много малко са запазени. Това е единственото такова издание в България.

Тук са и Класическата златна библия от 19 век. , много японски рисунки, пергаменти, първите печатни издания в България и други страни по света, много издания на вестници и списания, свързани с Българското възраждане и др. Тук е и едно от първите издания на Рибния буквар.

През 1906г. Вазов лично подарява на библиотеката част от ръкописа на неиздадения му роман "Янтра шуми" и на стихотворението си "Борът". След смъртта на акад. Петър Динеков колекция от 14 296 заглавия е дарена от сестра му в изпълнение на неговата последна воля.  Днес тя се съхранява в цяло помещение, представляващо негов личен фонд.

В дигитален вид вече има много първопечатни книги, почти целия източнорумелийски периодичен печат, много ежедневници от началото на 20-ти век до Втората Световна война, представляваш огромен тираж от няколко хиляди броя. Това е чудесен начин днешното поколение да види, че историята се повтаря и много от нещата, които се случват днес, са били част от живота ни и преди. Тала лесно можем да се докоснем и до нравите и традициите на старите времена. В електронен вариант ще бъде качен целия Пловдивски общински вестник от времето, когато е почнал да излиза, до наши дни. 

Перспективи

Амбициите на ръководството са всички пловдивски писмени богатства да се дигитализират и да бъдат обществено познати и лесно достъпни. Това би помогнало много на изследователите, както и би предизвикало по-сериозен интерес у младите, да разберат историята и културата ни. Чрез дигиталния фонд те ще бъдат достъпни на хора от целия свят, идващи да посетят Европейската столица на културата 2019г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…