Стефка Цанева

Защо ние в провинцията не протестираме (за културата)? И аз не знам защо и малко се ненавиждам за това. Може би е защото нямаме „Кристал“, броят на интелектуалците е поне с една-две цифри по-малко число, а може би и защото средната им възраст е с двайсет години по-висока от колкото в София. Не знам. Но дори това не е извинение... за мен поне.

Става въпрос за Слави Бинев, разбира се. Не че единственият, заради когото трябва да има недоволство де. Да не говорим изобщо за някои други в комисията за култура и медии. Още по-малко за министъра на културата. Не спирам да се чудя защо в София „заедното“ им се получава през фейсбук и през „Площад Славейков“ (колкото и да недолюбвам медията), получават се декларации, хората на културата се събират. Тук, в дълбоката провинция, втори по големина град и столица на културата в аванс, се е случило спонтанно негодувание в театъра, за което нямаше и съвсем никой да чуе, ако настоящата медия не беше попаднала там (дори и да е било случайно). Случило се е някъде в ранния следобед, когато хората в типичния пловдивски айляк дух си вървят по главната, минават покрай немския коледен базар и се чудят кога ще стане пет часа и благоприличието позволи да си вземат чаша греяно вино. Къде бяха независимите културни оператори, писатели и художници с всичките им съюзи и дружества. Къде бях аз и няколкото още заблудени хора от сферата на културата под 40?
Ние в провинцията по принцип не протестираме, защото... сме много малки, незначителни, мързи ни, скептични сме или просто не сме разбрали. И колкото и да звучи като извинение, няма как да не спомена и централизацията в София. Не само на културата, на всичко. Дългогодишната политика за пълна централизация малко по малко доведе до пълно осакатяване на самочувствието, че живеем в държава, в която гражданите би трябвало да имат власт да повлияят на политическите решения било то и в най-малкото село в Родопите. Каквото си правиш в провинцията, там си и остава. Звучи почти като приказка от 1001 нощ, че някога националните медии са имали клонове в други градове освен в София. Дори БНР и БНТ тотално отдадоха фронта. Един пример – колко голямо трябва да бъде едно (дори не културно) събитие извън София, за да влезе в БНТ. В „Хоризонт“ пак е по-лесно, защото телефоните са евтини. Въпросната политика на централизация на националното участие в културата предимно в София, медийното покритие около столицата и в същото време децентрализираното финансиране на независими културни оператори от общините, както и порочният цикъл на финансово вегетиране от публични средства създаде и продължава да създава убийствен вакуум. В този именно вакуум министерството и комисията за култура и медии изглеждат като мъглявини на светлинни години от нашата си планета, наречена провинция.

„Иска ни се да бъдем и ние в София сега, рамо до рамо с нашите колеги и да изразим недоволството си от избора на председател на комисията“. Значи излиза, че колкото София и държавата на нас ни изглеждат като далечни мъглявини, май и ние им изглеждаме като такива. Така че и да протестираме, и да не протестираме, няма значение.

От това извинение вече наистина ме хваща яд. По-добре просто да не ми пука, от колкото да излизам с него.

В крайна сметка излиза, че въпросът с протестите и провинцията е някакъв дяволски кръг, от който няма да излезем нито с тюхкане, че не сме в София, нито с безпомощно свиване на рамене тип „Какво ли значение има“. Не намеквам за никакви революционности, по-скоро говоря за това прословуто „тугедър“ и това да изразиш и защитиш някаква позиция (колкото и демагогско да звучи).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…