“Вила село не прави” – това казват в родопското с. Манастир. Хората там са пълни със светли мисли и положително настроение, може би защото гледат някак отгоре – все пак Манастир е най-високото населено място в България. Малко сме позабравили какво е да си на село. Сутрин ставаш, събуден от кокошките, баба ти е сложила закуската на масата, а въздухът – той просто си е чист. До преди години всички тичаха към големите градове, но сега нещата се обръщат.

„Резиденция баба“ е проект, който може да свърже потенциала на безработни младежи със знанието на възрастни хора в един иновативен социално-предприемачески модел, в който ще използват дизайн-мислене, умения за теренни етноложки проучвания и, най-важното, живот на село в Родопите – при баба – за период от четири до шест седмици това лято! В проекта са замесени Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” и Фондация “Пловдив 2019″.

Росен Малчев е главен секретар на Асоциация „Онгъл“. Създадена е през 1991 година от филолози, етнолози, медиевисти, учители, студенти, като основните ѝ цели са изучаването на културата на българите, езикът, историята и връзките в балкански и европейски контекст. От 1990 година започват да правят фолклорни проучвания в община Лъки, където и се осъществява проектът „Резиденция Баба“. През цялото това време от асоциацията обикалят всички села и всички махали и събраните материали се съхраняват в архива им и в общинския поселищен архив в гр. Лъки. През годините чрез работа на терен се сприятеляват с местните – баби, дядовци, че и техните внуци, които в началото са били пеленачета, а сега израстват пред очите на всички от асоциацията. Това е и водеща причина, поради която, когато „Фабрика за идеи“ ги канят да бъдат партньори, те предлагат именно този район на община Лъки. Става въпрос за селата Югово, Дряново, Джурково, Манастир и Белица. Това, което се цели с този проект е да се реализира един проект на социално предприемачество, който е утвърден на Запад. Целева група от двадесет човека, безработни, току що завършили студенти (до 2 години) да бъдат избрани и да бъдат разпределени в тези пет села, в 15 домакинства, избрани на принципа кои домакинства имат нужда от това. Младежите ще живеят в домовете между 4 и 6 седмици и да помагат с каквото могат на възрастните обитатели. Целите са два: бившите студенти да получат знания и умения от местните хора, които след това ще им помогнат да реализират своите проекти. От друга страна те ще помогнат физически  и морално на възрастните хора, при които ще отседнат. Разбира се, няма просто да бъде избран някой и да го изпратят някъде – първо следва обучение как да се държим на село.

Всяко едно село си е различно.  Константин Рагочев разказва малко повече за всички дейности, които ще могат да бъдат развити в отделните села. В село Югово може да се научат много дюлгерски умения – да цепят камък, да редят камък и суха зидария. В Дряново момичетата могат да научат плетене на мъниста и правенето на уникалните за България колани. Село Белица се хвали със специфичните за района готварски умения. Градският човек си казва, че на село е хубаво и екологично, но там всъщност има битови проблеми, с които човек трябва да се сблъска, за да види, дали става за тази работа или не. Една от идеите на проекта е да се противопоставят двата типа живот. Макар и всяко нещо да си има своя край, то след като се приключи със седмиците на село, хора, които са се осмелили на тази крачка ще са усвоили именно онези „бабини неща“ и то от първо лице, а не от интернет.

Какви са очакваните резултати? Идеалният вариант е ако някой от тези младежи решат да продължат самостоятелно този път, който предлага Резиденция Баба, казват от асоциацията. Да развият един свой бизнес, който би могъл да е полезен за тях и за самото населено място. Момичетата, които ще участват ще могат да се научат да готвят родопски гозби, а също така и да нижат мъниста, да плетат и предат, което са все дейности, свързани с фолклора ни и всъщност толкова нормални за нас, но сме ги забравили в старанието си да се модернизираме. Момчетата, от своя страна, ще се увлекат от професията планински водач, което ще се предостави като обучение от самия проект . Това е пряко свързано с туризма и веднъж добил подобни умения, то ставаш изключително ценен. Основната идея е младежите да добият представа за родното си място чрез диалектите, фолклорните мотиви и традиции на всяко отделно място. Да се потопят в един свят, който си мислим, че си отива, а всъщност е на една ръка разстояние от нас.  През община Лъки преминава един древен римски път, по който до ден днешен са запазени мостове, настилка и различни културни феномени, които ако се посочат на правилните хора, би могъл да се получи един много интересен маршрут. Тези пътища минават през всичките села, макар и да са на над 2000 години и би могло да се превърне в перо за културен туризъм. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…