Според американски специалисти, споделили мнение пред с. „Дейли експрес“ има пряка зависимост между личността ни и обувките, които носим. Според психолози от университета на Канзас, стилът, цената, цветовете и състоянието на обувките са прозорец към душата.

Оказва се, че съзнателните хора носят стари, но винаги добре поддържани обувки. Любезните и приятни хора пък се придържат към практичните и удобно обувки, а ботите издават агресивен характер. Относно спокойните духом хора, има две мнения: едното твърди, че тези хора обикновено са с износени подметки на обувките си, а другото мнение е, че те подбират за себе си не винаги удобни, но скъпи обувки. Съответно мненията са твърде противоречиви и не можем да се доверим напълно на нито едно от тях. Екстровертните личности често носят екстравагантни обувки, обикновено в ярки цветове, чрез които се стремят да привлекат внимание, макар и подсъзнателно.

До преди известно време се смяташе, че обувките са възникнали преди около 10 000 години, но според Сюзън Кейчъл, антрополог от университета Рутгерс в Ню Джърси, първообразите на днешните обувки датират много по-отдавна. Според нея датировката им е на приблизително 40 000 години. „Изследвахме останки на възраст малко повече от 40 000 години, в дадения случай костите на краката още са били доста дебели и са приличали на останките на неандерталците, но пръстите на краката доста бързо и рязко са намалили размерите си. Отговорът се подразбира от само себе си – формата на краката се е изменила под въздействието на обувките”, казва Ерик Тринкаус от Вашингтонския университет. Разбира се, 40 хилядолетия обувките вече са много по-усъвършенствани, практични и удобни (поне в някои случаи).

В началото първобитните хора са приспособявали подобия на обувки от кожи на животни – лосове, диви прасета и кози, неща, които са им оставали след лова на тези животни. Този вид обувки са осигурявали само елементарна защита на ходилото, по-късно се появяват и кожените ботуши. Обувките от дърво се появяват много по-късно. В Япония носенето на дървени обувки от гейшите се използва и до днес. Постепенно започват да се появяват и други видове обувки в зависимост от нуждите на хората – високи, ниски, ботуши, боти, сандали и джапанки, кубинки и мокасини – въобще обувки за всеки сезон и всеки човек. С навлизането на новите материали и технологии това се отрази и в приложението им в производство на дамски и  мъжки обувки. 

Съдейки по твърденията изложени по-горе, можем да заключим, че пловдивчани и посетителите на града под тепетата са едни мили, усмихнати и практични хора. Въз основа на наблюденията, които направихме с импровизиран екип, хората в Пловдив носят основно равни обувки. Но твърденията ни не могат да бъдат възприемани като категорични, тъй като пътната настилка е особено важна за женската част  от съсловието, която хитро подбира удобни обувки за движение по павираните улици. Разбира се, дами на високи токове (които говорят за остър нрав и гневен характер) не липсват в любимия ни град, но са малцинство. Или поне в светлата част от денонощието.

Прилагаме ви малка галерия със снимки, която да онагледи и подкрепи нашето твърдение.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…