Кварталът на творческите индустрии - Капана в Пловдив стана домакин на първото социално предприемачество за фермерски храни, задвижено от местната общност Хранкооп Пловдив и подкрепено от Общинска фондация "Пловдив 2019".

Занаятчийска кухня "Фермата" отваря официално врати на 2 юли от 18:00 часа на ул. Магура 1

За да разреши необходимостта от повече здравословни храни на пазара с повече реализирани биопроизводители и кулинарни занаятчии, "Фермата" дава кооперативно решение за тяхното обучение, производство, продажби и подготовка на следващо поколение предприемачи. Това е място за творчество и иновации, което комбинира малка кухня, магазин с щанд за приготвени храни и пространство за обучения. Младите фермери и кулинарни таланти без възможности вече ще могат да споделят общи ресурси, за да отговарят на нормативните изисквания, да се развиват и да предават нататък ценните си умения и знания.

"Стотици млади хора в България сърцато се занимават с устойчиво градинарство и автентично хлебарство, сладкарство, приготвяне на сирене, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други. Повечето от тях обаче имат сериозни затруднения за достъп до пазара поради сложна документация, липса на финансов капацитет и опит, както и заради неразвития пазар на местни храни. Като цяло българското законодателство за храните се основава на индустриалния модел с твърде високи изисквания за малките производители, които налагат ненужни инвестиции и мониторинг, а домашното производство на храни е табу. Чрез споделянето на общо производствено пространство, процедури, ресурси, потребители и знания талантливите производители без възможности ще имат по-добри шансове за реализация. С този кооперативен проект ние създаваме условия те да следват мечтите си, осигуряваме им достъп до пазара, даваме им възможности да обогатяват своите знания и опит, както и перспективата да бъдат ментори на следваща генерация занаятчии", споделя г-жа Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво общество", представляващо Хранкооп движението в България.



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…