Сексът бе единственият отдушник по време на комунизма, отбелязва авторката на „Сексът и комунизмът”

Тази книга ме освободи, казва днес писателката, разказала потулената история за жестоко изнасилване от преди десетилетия

Хората на перото искат държавата да дотира финансово българските автори за всяка продадена книга

Сексът е опасна дума- всички го правим, но когато трябва да го вербализираме става сложно, каза на представянето на новата си книга „Сексът и комунизмът” известната сценаристка, писателка и драматург Милена Фучеджиева. Тя бе поредния гост в литературния салон Spirt&Spirit в Петното снощи. В последния си роман Милена разказва за комунизма през секса, както сама казва. Подчертава, че нито заглавието на творбата й, нито съдържанието търсят провокацията и скандала. Всъщност книгата е дълбока история за невъзможната любов в едни тоталитарни времена, за единственото, с което си свободен да експериментираш- собственото си тяло, за страха и за липсата на справедливост. Милена пише без задръжки, но не да шокира, а да направи разказа си по- истински. Какъвто всъщност е. Има дори автобиографична нотка.

Тази книга ме освободи страшно много. Натрупано по време на годините на комунизма, в които, не крия, бях галеник на съдбата заради родителите си. Но както се казва: Богатите също плачат. Не слушайте родителите си, че е било хубаво през соца, посъветва младоците в Петното авторката. И разкри, че най-яркият момент в книгата- началото му, в който група мъже изнасилват брутално гимназистка, е автобиографичният. Това е истинска история. Става въпрос за моя съученичка от Френската гимназия, която на един терен, както тогава казвахме на партито, бе изнасилена от 9 наши съученици. И това се потули, тъй като те бяха синове на неслучайни хора. Момичето забременя, роди и остави детето в дом. Скоро я видях- има съпруг, семейство, но това сигурно не се забравя. Е, ние в училище така силно бяхме потиснали в себе си тази случка, че някак я забравихме докато. Цялата гимназия знаеше какво се е случило, но всички мълчаха. В този момент аз разбрах, че справедливост няма. Не крия, бях потулила някъде дълбоко в себе си тази история. Но цялата книга се отвори пред мен като идея, когато срещнах случайно на улицата един от насилниците, който чух да казва по мой адрес: Тая не успях да я мина! Побеснях, това ме провокира. Всички в тази история вероятно се разпознават от книгата, но никой до сега, откакто тя е на пазара, не е посмял да каже, че тази история не е вярна, разкри мотивът да хване перото и да подхване „Сексът и комунизмът” Фучеджиева.

Не скри, че се надява са разчисти сметките си с някои от персонажите в творбата си. Като няма да го направи в реалния живот, а в продължение на книгата, в която ще пише за 80-те и началото на 90-те години. Надява се „Сексът и комунизмът”  да се филмира, тъй като има много кинаджийска конструкция . Авторката вече си е избрала и режисьор- Стефан Командарев. Не знам обаче как ще се развият нещата. Той работи по други проекти засега, отбеляза Милена. 

Не вярвам в любов, обградена от страх, каквато беше в онези години. Страх, че някой те гледа, някой те следи, доносничи. Любовта може да е истинска само ако се чувстваме свободни. В сексуално отношение обаче бяха разкрепостени времена. Защото сексът беше отдушник, единствен отдушник  по време на комунизма. Човек беше ненаказуем само със собственото си тяло. Сега младите правят по-малко секс, отколкото ние тогава, смята Фучеджиева. Категорично не одобрява да сравняват работата й  „50 нюанса сиво”. Супер тъпа лошо написана книга, определи световния бестселър тя. И допълни: Моята книга има съвсем други задачи.

 Писателката и гостите на литературния салон се замислиха кои са най-сексуалните сцени в родната литература. И много, ама много се затрудниха. Защото истинските такива се броят на пръстите на едната ръка. Виж, еротичният ни фолклор е нещо извънредно, отбеляза Александър Секулов.
На финала на разговора Фучеджиева сервира на присъстващите и новина, свързана с културните политики, покрай които в последно време ври и кипи. Тя разкри, че скоро писателите у нас ще поискат от министъра на културата Вежди Рашидов държавата да дотира финансово българските автори за всяка продадена книга, както е при продажбата на билети в театрите и оперите.

1 comment

  • Comment Link katya stoeva katya stoeva Дек 01, 2018

    "писателката" живя доста комфортно по време на омразния комунизъм. Баща й беше пръв другар на Първия. Може би затова не успява да покаже онова време. Романчето е тъпо, слабо, неискрено. Както и сценариите, дето ги пробутва бившия й любовник Дилов. Фалш лъха от другарката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…